Menu Zavřít

Ministerstvo má kvůli tendru na záchranku zaplatit téměř čtyřmilionovou pokutu

23. 3. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo zdravotnictví porušilo při tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji zákon a má zaplatit pokutu 3,75 milionu korun. Vyplývá to z nepravomocného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z tohoto týdne. Mluvčí ÚOHS Martin Švanda udělení pokuty potvrdil. Ministerstvo zdravotnictví podá proti rozhodnutí o pokutě rozklad.

Tendr na zajišťování letecké záchranné služby ze stanoviště v Olomouci vyhrála slovenská firma Air-Transport Europe (ATE), s kterou ministerstvo uzavřelo smlouvu.

Podle úřadu se ministerstvo provinilo tím, že v zadávací dokumentaci požadovalo, aby provozovatelé u vrtulníků prokázali plnou certifikaci v kategorii A. Doklady k vrtulníku, s kterým ATE létá a které firma předložila, podle ÚOHS ale plnou certifikaci v kategorii A neprokazují. „Vybraný uchazeč tudíž požadovanou kvalifikaci v zadávacím řízení neprokázal, přičemž uvedený postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí antimonopolní úřad, podle kterého nebyla soutěž férová. Úřad zdůvodnil výši pokuty mimo jiné tím, že „nápravy již nelze dosáhnout“.

Ministerstvo se může proti rozhodnutí bránit, má na to lhůtu 15 dní od doručení. „Proti rozhodnutí podáme rozklad,“ napsala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.


Ministerstvo rozhodnutí regulátora nerespektovalo:

Nepodepisujte. Ministerstvo neposlechlo nařízení ÚOHS ohledně letecké záchranky


Nezávislý soudní verdikt by uvítal také bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který úřad vedl v době vyhodnocení tendru. „Komise byla mezioborová. Odborníci z tří resortů se ve většině shodli na tom, že levnější nabídka evropskou certifikaci splňuje,“ napsal na twitteru. Na Slovensku podle Němečka létají stejné vrtulníky a jejich evropskou certifikaci tam uznali. „Komise vybrala levnější nabídku. Stěžovala si firma s dražší nabídkou a ÚOHS jí teď dal zapravdu,“ poukázal

V tendru neuspěla firma DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu ze základen v Hradci Králové, Liberci a dočasně z Ústí nad Labem. Právě DSA na rozpor kolem doložení certifikace vrtulníku opakovaně upozorňovala.

Stejný problém se týká i výběrového řízení na provoz záchranné služby z Ústí nad Labem, kde se v minulosti rovněž účastnily firmy ATE a DSA. Ministerstvo vyhlásilo za vítěze ATE, kvůli námitkám DSA ale tendr nakonec zrušilo a slíbilo vypsat nový.

BRAND24


O tendru na leteckou záchranku dále čtěte:

Leteckou záchranku bude v Ústeckém kraji zatím dál zajišťovat DSA

Záchranáři tlačí na Němečka: odložte miliardový tendr na vrtulníky

Vrtulník společnosti Air Transport Europe


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).