Menu Zavřít

Komplikace pro katalánské poslance: ústavní soud jim pozastavil schůzi

5. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Španělský ústavní soud dnes pozastavil pondělní schůzi katalánského regionálního parlamentu, aby zabránil jeho hlasování o nezávislosti autonomní oblasti na Španělsku. Pokud přesto regionální poslanci zasednou a nezávislost odhlasují, poruší tím španělskou ústavu a zároveň "přijdou o svá poslanecká práva".

Postup soudu označila předsedkyně regionálního parlamentu Carme Forcadellová za porušení svobody projevu a vyjádřila nad ním politování. Zároveň podle webu katalánského listu La Vanguardia upozornila, že žádné rozhodnutí o schůzi nebylo ještě ani schváleno.

Předseda katalánské regionální vlády Carles Puigdemont dal najevo, že chce poslancům představit konečné výsledky nedělního referenda, ve kterém 90 procent zúčastněných katalánských voličů hlasovalo pro nezávislost. Volební účast ale podle dosavadních informací jen mírně překročila 40 procent a samotné referendum, které provázely zmatky kvůli tvrdému zásahu policie na některých místech, nesplňovalo podle všeobecných norem požadavky na tajné a nezávislé hlasování.

Zásah ústavního soudu iniciovali opoziční socialisté v katalánském regionálním parlamentu. Soud upozornil, že jakékoli rozhodnutí katalánského zákonodárného sboru na pozastavené schůzi bude neplatné.

BRAND24

Zdroje z vedení katalánského parlamentu sdělily listu La Vanguardia, že po formální stránce nemá rozhodnutí soudu smysl a je tedy i neplatné, protože ruší schůzi, která ještě ani nebyla svolaná. Forcadellová na twitteru ironicky označila soudní krok za nový návrh dialogu ze strany Madridu.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

V Barceloně se po referendu demonstruje, Madrid hrozí koncem autonomie

FC Barcelona kvůli referendu hrála bez diváků. Bude si stěžovat

Katalánsko protestuje. V Barceloně se sešlo 300 tisíc lidí

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).