Menu Zavřít

V Barceloně se po referendu demonstruje, Madrid hrozí koncem autonomie

2. 10. 2017
Autor: čtk

Stovky lidí se dnes sešly na barcelonském náměstí Sant Jaume, kde protestovaly proti policejním násilnostem během nedělního neoficiálního referenda o nezávislosti regionu. Místní vláda, která plánuje vyhlásit nezávislost Katalánska, se sešla na zasedání za zavřenými dveřmi. Španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá mezitím řekl, že pokud Katalánsko nezávislost skutečně vyhlásí, vláda by mohla využít svého ústavního práva a pozastavit regionu autonomii.

Tvrdý zásah španělské policie odsoudili čeští politici, včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Podle šéfa české diplomacie ale jde o vnitřní záležitost Španělska. Také Evropská komise vyzvala k rychlému návratu od konfrontace k dialogu. Mluvčí komise Margaritis Schinas zopakoval, že vláda v Madridu má podporu Bruselu.

Katalánské úřady dnes oznámily, že při násilných střetech s policií doprovázejících hlasování bylo zraněno 893 lidí, z toho čtyři vážně. Španělský premiér Mariano Rajoy, který čelí největší ústavní krizi své země za poslední desetiletí, jedná s hlavními představiteli vládní Lidové strany. Během dne se sejde se zástupci dalších stran. Jednat budou o dalším postupu.

„Je tu článek 155 (ústavy). Můžeme použít veškerou sílu našeho práva,“ uvedl Catalá v jednom televizním rozhovoru, z něhož citovala agentura Reuters. Povinností vlády je podle něj řešit problémy. „A my tak budeme činit, i když některá opatření mohou bolet,“ dodal Catalá.


O průběhu referenda čtěte více:

Katalánci hlasují o nezávislosti. Španělská policie použila proti voličům gumové projektily

 Španělská policie proti stoupencům referenda použila gumové projektily.


Katalánské úřady uvedly, že nedělního hlasování se zúčastnilo asi 2,26 milionu voličů a přibližně 90 procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Účast podle těchto údajů činila 42,3 procenta z celkového počtu 5,34 milionu voličů. Madrid považuje hlasování za nezákonné a snažil se je překazit. Katalánský premiér Carles Puigdemont již v neděli prohlásil, že Katalánci při hlasování „získali právo mít nezávislý stát“.

Španělské akcie se v reakci na referendum vydaly dolů, politická nejistota má dopady hlavně na akcie bank sídlících v Katalánsku.


Komentář: Jak zařídit nezávislost Katalánska…

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Evropský tisk vesměs kritizuje násilnosti během referenda. Nelegální hlasování se změnilo v násilnou bitvu o nezávislost, napsal slovenský list Sme. Německé deníky píšou o katastrofě pro civilizovanou zemi, ostudě pro Evropu, diktátorských postupech vlády nebo o úspěchu separatistů. Podle britského deníku The Guardian přinese akce španělské vlády jen to, že další fáze katalánské kauzy bude radikálnější.

V Katalánsku bylo nasazeno 26 tisíc policistů

Francouzská média píší, že v katalánském referendu, bez ohledu na výsledek či další vývoj, jednoznačně prohrála pouze španělská vláda, i proto, že pasovala stoupence nezávislosti do role obětí. Za špatný den pro Katalánsko, Španělsko i Evropu označil neděli i novinář a komentátor Jurek Kuczkiewicz v belgickém listu Le Soir.

Server Politico píše, že referendum bylo platonským ideálem ovlivnitelného a zmanipulovatelného hlasování, šlo o napodobeninu demokracie, jejímž smyslem bylo zajistit jediný možný výsledek, tedy většinu pro odtržení.

Macron podpořil španělskou jednotu a Rajoye

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes podpořil v souvislosti s nedělním referendem v Katalánsku španělskou jednotu. Nezmínil se přitom o násilí, které hlasování provázelo.

V rozhovoru se španělským premiérem Marianem Rajoyem vyjádřil Macron „svou oddanost španělské ústavní jednotě“. Dodal, že Rajoy je pro něho ve Španělsku „jediným partnerem k jednání“.

BRAND24

Nijak ale Macron nekomentoval násilí, které nedělní hlasování kvůli zásahu španělské policie proti voličům provázelo a které řada evropských politiků rezolutně odsoudila.

Dále čtěte:

FC Barcelona kvůli referendu hrála bez diváků. Bude si stěžovat

Jednoznačné referendum. Pro nezávislost se vyjádřilo až 90 procent Kurdů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).