Menu Zavřít

Kalvoda se vrací. Chce uspět s novým hnutím Tak jo

21. 9. 2017
Autor: čtk

Někdejší ministr spravedlnosti a bývalý šéf ODA Jan Kalvoda, který v 90. letech patřil mezi nejvýraznější politické osobnosti, se chce vrátit do aktivní politiky. Bude spolupracovat s novým středovým hnutím Tak jo, jehož vznik iniciovali i lidé zaměstnaní miliardářem Karlem Janečkem.

Kalvoda, který se po odchodu z politiky věnuje advokátní praxi, už letos představil společně s bývalým ministrem pro lidská práva za Zelené Michaelem Kocábem politickou platformu Spin. Jednalo se ale spíše o volné intelektuální sdružení bez přímé ambice na kandidaturu ve volbách.

„Teď bych rád tu svou občanskou iniciativu přetvořil v politické angažmá,” upřesnil v rozhovoru pro týdeník Euro Kalvoda. Se zakladateli hnutí Tak jo, mezi které patří například datový analytik z Janečkovy společnosti Demokracie 21 Petr Bouška, chce po říjnových sněmovních volbách pracovat na tvorbě komplexního programu. S tím má podle svých slov velké zkušenosti.

„Máme stejné ambice na uživení se v české politice a nalezli jsme velkou programovou shodu,” nechal se slyšet Kalvoda. S lidmi z hnutí Tak jo se shodne v zahraniční i domácí politice.


Čtěte také:

Krácení daní: Janečka prošetřují úřady

A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Česká ústava nepočítá s neslušností

Rozum v trezoru. Veřejnoprávní televize od května schvaluje film o Babišovi

Pseudoandrej


V manifestu nazvaném Několik vět 2017, který Kalvoda spolu se svými kolegy z platformy Spin představil letos v červnu, je zakotveno mimo jiné snížení pětiprocentního kvora nutného pro vstup politické strany do poslanecké sněmovny. Kalvoda jej chce snížit na pouhá dvě procenta tak, aby „se do politiky mohla dostat nová hnutí”.

Spin dále prosazuje obhajobu hodnot liberální demokracie, prozápadního směřování země či výraznější podporu inovací, vědy a vzdělání.

Kalvoda není jediným zástupcem Spinu, který se chce angažovat v projektu Tak jo. Prvním lídrem tohoto hnutí se již stal ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek, taktéž sympatizant Spinu.

 Josef Lux, Jan Kalvoda a Václav Klaus před Kramářovou vilou Střet idejí. V 90. letech patřil Jan Kalvoda (ODA) k hybatelům politického dění. Na snímku před Kramářovou vilou se šéfem lidovců Josefem Luxem (vlevo) a Václavem Klausem z ODS (vpravo).

BRAND24

Členem přípravného výboru Tak jo je rovněž Jiří Kotek, který se angažoval v platformě Spin, poté co se věnoval především regionální politice v Karlových Varech. Zakladatelé Tak jo hovoří o možné spolupráci i s další tváří Spinu, bývalým novinářem Tomášem Klvaňou.

Cílem hnutí Tak jo je propojit liberální středové strany, mezi něž patří Zelení, Pirátská strana či Starostové a nezávislí. Do nadcházejících sněmovních voleb hnutí ještě nezasáhne, chce však českou politiku ovlivnit v dalších letech, zejména během evropských voleb v roce 2019.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).