Menu Zavřít

ECB napumpuje do ekonomiky dalších 540 miliard eur

8. 12. 2016
Autor: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Evropská centrální banka (ECB) prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně o devět měsíců, tedy do konce příštího roku. Guvernéři banky ale také nečekaně rozhodli, že od dubna se sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) ze současných 80 miliard eur. Úrokové sazby ECB na dnešním zasedání ponechala beze změny.

Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali, že ECB nákupy prodlouží pouze o šest měsíců. Zároveň předpokládali, že jejich objem zůstane na 80 miliardách měsíčně.

Kurz eura na krok ECB zpočátku reagoval vzestupem na třítýdenní maximum. Své zisky ale měna rychle ztratila a později začala výrazně oslabovat.

Prezident ECB Mario Draghi rozhodnutí vysvětlil zejména příznivým výhledem inflace. „V této chvíli jsme usoudili, že výhled udržitelného návratu k našemu inflačnímu cíli se příliš neliší od toho, co jsme očekávali na počátku tohoto programu, kdy byl jeho objem nastaven na 60 miliard eur. Riziko deflace navíc v podstatě zmizelo,“ řekl Draghi.

Dnešní vývoj kurzu eura k dolaru:

EURUSD Chart

Šéf centrální banky ale dodal, že omezení nákupů v žádném případě neznamená začátek ukončování programu. Banka je dokonce připravena nákupy dluhopisů znovu zvýšit, pokud se zhorší hospodářský výhled nebo finanční podmínky v ekonomice eurozóny. Draghi zdůraznil, že „všude převažuje nejistota“.

Roční míra inflace v eurozóně zrychlila v listopadu na 0,6 procenta, což byla nejvyšší úroveň za posledních 31 měsíců. Nadále však výrazně zaostává za cílem ECB mít inflaci dlouhodobě těsně pod dvěma procenty.

ECB ponechala odhad letošní průměrné inflace na 0,2 procenta. Pro příští rok ale její odhad mírně zvýšila na 1,3 procenta a v roce 2018 čeká nárůst na 1,5 procenta.

ECB rovněž od ledna uvolní pravidla pro nákupy dluhopisů. Limit na jejich splatnost sníží ze dvou let na jeden a bude moci nakupovat i cenné papíry, jejichž výnosy se pohybují pod úrovní depozitní sazby ECB.

Kolik vydělávají centrální bankéři? Šéf ECB patří mezi nejlépe placené

Centrální banka se prostřednictvím nákupů dluhopisů snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Letos v březnu objem těchto nákupů zvýšila na 80 miliard eur měsíčně z předchozích 60 miliard eur. Už loni v prosinci program prodloužila o půl roku, do konce března 2017.

BRAND24

Nynější devítiměsíční prodloužení programu při měsíčním objemu 60 miliard eur znamená, že banka do ekonomiky napumpuje dalších 540 miliard eur (14,6 bilionu Kč). ECB navíc nevylučuje, že v případě potřeby bude v nákupech dluhopisů pokračovat i po skončení příštího roku. Dosud ECB vydala na nákupy dluhopisů více než 1,4 bilionu eur.

Základní úroková sazba ECB zůstává na nule. Depozitní sazba nadále činí minus 0,4 procenta, což znamená, že komerční banky musejí za uložení svých peněz u ECB platit.

Čtěte dále:

Evropská centrální banka nakoupila dluhopisy za bilion eur

Generali a Telefónica. ECB zahájila nákupy firemních dluhopisů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).