Menu Zavřít

Evropská centrální banka nakoupila dluhopisy za bilion eur

5. 9. 2016
Autor: čtk

Evropská centrální banka (ECB) již v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a zvýšení inflace v eurozóně nakoupila vládní dluhopisy za bilion eur (zhruba 27 bilionů korun). Nákupy vládních dluhopisů banka spustila v březnu loňského roku, v prosinci program prodloužila o půl roku do konce března 2017.

ECB v pondělí oznámila, že v týdnu do 2. září nakoupila vládní dluhopisy za 11,14 miliardy eur. Celková hodnota nakoupených dluhopisů tak již přesáhla bilion eur. Bilanční suma ECB se na konci srpna vyšplhala na 3,33 bilionu eur (90 bilionů korun.

Hospodářský růst v eurozóně navzdory stimulačním opatřením ECB zůstává pomalý a inflace se stále drží blízko nuly. Podle analytiků je obtížné posoudit, zda program nákupu dluhopisů plní svůj účel, protože je těžké odhadnout, jak by se ekonomika vyvíjela bez jeho existence.

ECB bude o nastavení své měnové politiky rozhodovat opět ve čtvrtek, žádné nové opatření se však neočekává. Prezident ECB Mario Draghi by ale mohl naznačit, zda banka nyní uvažuje o dalším prodloužení programu nákupu dluhopisů. Prodloužení programu by ale podle agentury Reuters bylo spojeno s rizikem další deformace tržních cen dluhopisů. ECB se navíc už teď potýká s nedostatkem dluhopisů splňujících podmínky, které si ve svém programu pro nákup stanovila.

Německé dluhopisy s negativními výnosy

Banka již musela zastavit nákup dluhopisů v Estonsku a minulý měsíc nenašla žádné vhodné dluhopisy ani v Lucembursku. V Portugalsku a na Slovensku pak ECB nakupuje méně dluhopisů, než by podle pravidel programu měla. Nadměrné zastoupení měly v srpnových nákupech dluhopisů opět Německo, Francie a Itálie. Německé dluhopisy se přitom již nyní obchodují s negativními výnosy, což znamená, že investor, který je nakoupí, dostane v okamžiku jejich splacení méně peněz, než na ně vynaložil.

Záporné výnosy mají také některé firemní dluhopisy, které ECB kupuje, například některé cenné papíry švýcarské potravinářské společnosti Nestlé a francouzského telekomunikačního operátora Orange. V zájmu rozšíření prostoru pro nákupy dluhopisů ECB podle dřívějších informací zdrojů agentury Reuters uvažuje o změnách pravidel programu.


Dále čtěte:

BRAND24

Britská centrální banka hasí brexit. Snížila sazby a koupí dluhopisy

Výnos německých dluhopisů se kvůli obavám z brexitu dostal poprvé do záporu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).