Menu Zavřít

Daňových dohod s korporacemi v Evropě dramaticky přibylo

8. 12. 2016
Autor: Redakce

Navzdory snahám Evropské komise se nadnárodním firmám daří podepisovat daňové dohody s evropskými státy. Mezi roky 2013 a 2015 jich přibylo o 160 procent, ukazuje výzkum think-thanku Eurodad. Mnoho dohod má i Česká republika, nejdramatičtěji jich přibylo v Lucembursku a Belgii.

Podle studie Eurodadu ke konci loňského roku existovalo v zemích EU 1444 daňových dohod, v roce 2014 jich bylo 972 a o rok dříve 547.

V rámci daňových dohod si firmy mohou sjednávat se státy zvláštní úlevy, a snížit si tím daňovou zátěž. Evropská pravidla ale poskytování daňových výhod vybraným firmám neumožňují. Evropská komise proto vede několik vyšetřování, dle Eurodadu se týkají Irska, Lucemburska, Belgie a Nizozemska. Na konci srpna Brusel nařídil americké technologické společnosti Apple doplatit Irsku 13 miliard eur. Vyšetřování Bruselu odhalilo, že zisky Applu byly zdaněny sazbou až 0,005 procenta, běžná korporátní daň v Irsku je 12,5 procenta.

Podle jiné studie europarlamentu z loňského roku stojí daňové dohody veřejné rozpočty v EU 70 miliard eur ročně. „Je hluboce znepokojivé, že nadnárodní korporace mají nyní přes tisíc daňových dohod,“ podotýká dle webu EUobserver Tove Maria Rydingová, jedna z autorek výzkumu Eurodadu. Ne každá ze zmíněných dohod však musí být nutně problematická a poskytovat firmám výhody proti evropským pravidlům.

V České republice minulý rok přibylo třináct dohod. Česko podle zprávy nepatří „mezi extrémy Evropy“.


Přečtěte si: Jak se Trump vyhnul placení daní? Nelegální kličkou

Donald Trump

Nejvíce dohod přibylo v Belgii, kde jich v roce 2013 existovalo jen deset, o dva roky později už přes čtyři stovky. Překvapivě však dramatický nárůst zaznamenalo i Lucembursko. V zemi, kde se na konci roku 2014 provalila kauza LuxLeaks, v následujícím roce přibylo daňových dohod o polovinu. „Jako by se skandál LuxLeaks nikdy nestal,“ okomentovala nárůst Rydingová.

Kauza LuxLeaks z listopadu 2014 prokázala, že Lucembursko podepsalo přes tři sta tajných dohod s nadnárodními firmami včetně například amerického Amazonu. Někdejší premiér velkovévodství Jean-Claude Juncker se v té době stal předsedou Evropské komise a kvůli skandálu čelil výzvám k rezignaci.

BRAND24

Znepokojivé podle studie je i to, že i takové země, které dosud daňové dohody neuzavíraly (jako například Slovinsko), nedávno přijaly legislativu, jež jim to umožňuje.

Počet daňových dohod:

Počet daňových dohod v Evropě

Zdroj: Eurodad

Čtěte dále:

Kauza Luxleaks. Juncker měl osobně pomáhat daňovým fíglům

Zdanění firem klesá. Vlády po krizi opět rozjíždějí daňové závody

Daňové zatížení mezd je v Česku osmé nejnižší v OECD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).