Menu Zavřít

Zdanění firem klesá. Vlády po krizi opět rozjíždějí daňové závody

27. 9. 2016
Autor: Tomáš Novák/Euro

Trendem ve vyspělých zemích je opět snižovat firemní daně jako v době před finanční krizí. Vyplývá to z nové studie OECD, podle které se tím vlády snaží podpořit ekonomický růst a již tolik nehledí na veřejné rozpočty.

Pět států z 34 členů Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) minulý rok snížilo daň z firemních zisků. Jedná se o Španělsko, Japonsko, Norsko, Izrael a Estonsko. Navíc vlády Itálie, Francie, Velké Británie a Japonska plánují snížení v dalších letech.

Podle OECD tím opět přichází trend zbrzděný finanční krizí, kdy vlády snížením firemních daní cílí na podporu ekonomického růstu. Státy se zejména snaží nalákat velké nadnárodní korporace, a tím přitáhnout jejich investice.

Studie tak zjevně nepotěší politiky, kteří čelí kritice veřejnosti za příliš nízké zdanění velikých firem. Tu rozvířila nedávná odhalení, že giganti jako Apple, Google, Vodafone nebo Amazon požívají v řadě zemí nebývalé daňové výhody. Koncem srpna Evropská komise nařídila Irsku, aby od Applu zpětně vymohlo daňový doplatek 13 miliard eur.

Na začátku století byla průměrná sazba daně z firemních zisků 32 procent, poté poklesla do roku 2008 na 26 procent. Trend se poté kvůli důrazu na fiskální konsolidaci po krizi zastavil, v současnosti je průměrná sazba 25 procent, pokles ale podle OECD bude opět zrychlovat.

Sazby daně z firemních zisků v zemích OECD

Finanční krize prohloubila problémy veřejných rozpočtů, a vlády se tak namísto podpory růstu zaměřily na konsolidaci veřejných financí. Podle OECD je toto období ale u konce a vrací se trend z počátku 21. století. Nižší korporátní daně ale znamenají nižší příjmy do rozpočtů, výpadky tak země řeší zvyšováním jiných daní, hlavně daně z přidané hodnoty, silniční nebo spotřební.

Odborníci z OECD varují před spirálou, kterou tato politika může spustit. Snížení daně v jedné zemi vyvíjí tlak na další státy, aby sáhly po stejném řešení.

Podle mnoha kritiků snižování firemních daní v kombinaci se zvyšováním dalších daní jako DPH zvětšuje nerovnost a nejvíce na ni doplácejí ti nejchudší, píše britský list The Guardian.

BRAND24

Zdanění práce se podle studie udržuje na stejné úrovni, když několik let před tím rostlo. V zemích jako Španělsko, Belgie či Nizozemsko dokonce loni sazba daně z příjmu klesla. Většina reforem se navíc zaměřuje na nízkopříjmovou část společnosti a rodiny s dětmi.

Studie je první z dílny OECD věnovaná vývoji daní v 34 členských zemích organizace. Do budoucna má vycházet každý rok.


Čtěte dále:

Ekonomicky nejsvobodnější zůstává Hongkong, Česko si výrazně polepšilo

Skomírající obchod ohrožuje naše životní standardy, varuje OECD

Daňové zatížení mezd je v Česku osmé nejnižší v OECD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).