Menu Zavřít

ČNB pokračuje v intervencích. Skončit mohou kdykoliv od dubna, říká Rusnok

30. 3. 2017
Autor: čtk

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň nechala úrokové sazby na minimech. Režim devizových intervencí trvá přes tři roky, ČNB jej zahájila v listopadu 2013. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je jejich konec možný kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna.

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Podle Rusnoka může konec intervencí nastat kdykoliv od dubna, kdy končí tzv. tvrdý závazek. „Jak jsme avizovali, uplynutím tvrdého závazku už bude na nás, jak se závazkem naložíme a v jakém časovém horoizontu. A nebudeme nadále indikovat možné scénáře. Může to nastat kdykoliv po uplynutí tvrdého závazku,“ uvedl Rusnok.

Analytici odhadují, že bankovní rada ČNB by mohla intervence ukončit v dubnu. Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka budou následující týdny plné nejistoty, kdy přijde okamžik ukončení kurzového závazku. „Podmínky pro konec intervencí už jsou splněny, nyní půjde především o strategii vůči devizovému trhu,“ uvedl již dříve.

Dopad rozhodnutí ČNB: koruna oslabila
Koruna v reakci na dnešní rozhodnutí ČNB pokračovat v režimu devizových intervencí oslabila až o půl procenta na 27,20 korun za euro, nejníže od loňského června. Důvodem je zřejmě prodej korun spekulanty, kteří čekali konec intervencí již dnes, řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Někteří investoři, kteří spekulovali na konec kurzového závazku už na tomto zasedání, zřejmě své koruny prodávají zpět do eur, což vede ke ztrátám české měny. Držet koruny a vyčkávat na další kroky ČNB je totiž pro zahraniční investory velmi nákladné,“ uvedl Dřímal.

Dnes rada podle Rusnoka nerozhodovala o ukončení kurzového závazku a ani o takovém kroku nehlasovala. „Nicméně jsme diskutovali řadu okolností včetně časování,“ uvedl guvernér. Rusnok dále uvedl, že pro návrat do standardního režimu měnové politiky, tedy pro konec intervencí, je klíčové následné udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle ČNB. Rizika aktuální prognózy ČNB ohledně vývoje inflace vyznívají podle Rusnoka po zbytek letošního roku proinflačně, tedy ve prospěch růstu cen.

Analytici čekají konec intervencí v dubnu

Analytici většinou očekávají, že rada ukončí kurzový závazek během dubna. „Podle našeho očekávání dojde k odstranění závazku v následujících šesti týdnech, když jako nejzazší možnost předpokládáme pravidelné měnově politické zasedání 4. května,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Přestože je podle něj tzv. tvrdý závazek ČNB u konce, neočekává, že se něco změní na rétorice národní banky. „Nezbývá jí totiž nic jiného. Odložení pravděpodobného exitu by nepůsobilo důvěryhodně, zatímco očekávání dřívějšího exitu by nalákalo další spekulativní kapitál,“ upozornil.

Investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka očekává konec kurzového závazku v průběhu druhého čtvrtletí, pravděpodobně během obchodního dne. „Je možné, že ČNB bude vyčkávat na další data z ekonomiky jako například inflaci 10. dubna a také na úpravu prognózy. Stejně tak je možné, že v bankovní radě převáží názor, že už není na co čekat a exit přijde v řádu několika málo dnů,“ uvedl.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor:

Osmdesát procent národa žije ve zlatém standardu. Rozhovor s Lubomírem Lízalem z ČNB

Člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal


Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 Kč/EUR“. Takovému posílení ČNB brání prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechává kurz pohybovat podle nabídky a poptávky trhu.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.


Přečtěte si, jak intervence okomentoval Vladan Gallistl:

BRAND24

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

O intervencích ČNB čtěte více:

Konec intervencí? Podle analytiků už v dubnu

Zeman: ČNB může ukončit intervence už do poloviny roku

Konec intervencí je lepší ještě odložit, vyjádřil se viceguvernér ČNB Hampl

Mojmír Hampl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).