Menu Zavřít

Konec intervencí je lepší ještě odložit, vyjádřil se viceguvernér ČNB Hampl

17. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl je pro ukončení intervencí proti posilování koruny později než v polovině letošního roku. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN), takový postup by byl podle něj bezpečnější. Dosud členové bankovní rady ČNB opakovaně uváděli, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu roku.

To zopakoval i Hampl. „Je pravděpodobné, že to nastane kolem poloviny roku,“ řekl HN. „Kdybyste se ptal jenom na můj osobní názor, na rozdíl od řady tržních hráčů si umím představit, že exit může nastat i o chvilku později,“ podotkl. „Závazek by se dal opustit o něco později bez dopadu na cenovou stabilitu a hladký průběh exitu,“ doplnil. O ukončení intervencí bude rozhodovat bankovní rada ČNB, Hampl je jedním z jejích sedmi členů.

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku. Objem intervencí počátkem roku zesílil, v lednu byl nejvyšší od zahájení intervencí v listopadu 2013. Za růstem je podle ekonomů rostoucí inflace a očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době.

„Opuštění kurzového závazku je měnové rozhodnutí, které učiníme na jednom ze zasedání bankovní rady a které bude v okamžiku, kdy ho učiníme, oznámeno,“ řekl Hampl. Neumí si představit, že by mezi rozhodnutím o ukončení intervencí a jeho zveřejněním bylo nějaké prodlení.

BRAND24

Devizové intervence centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Od počátku v listopadu 2013 do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. V letošním lednu za nákup eur utratila zhruba 391 miliard korun.

Přečtěte si komentáře k intervencím:

Vladan Gallistl: Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

Miroslav Zámečník: Ta naše koruna česká, ta je tak hezká

ilustrační fotokoláž

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).