Menu Zavřít

České stíhače čeká další mise v Pobaltí. Na Islandu končí

24. 10. 2016
Autor: Milan Nykodym, CC BY 2.0, Flickr

České nadzvukové letectvo by se v rámci příští zahraniční mise mělo vrátit do Pobaltí, jehož vzdušný prostor by chránilo pravděpodobně v roce 2019. Uvedl to dnes náčelník generálního štábu Josef Bečvář při návštěvě české letecké jednotky na Islandu, kde české gripeny tento měsíc působí.

„Každá taková mise je obrovskou zkušeností, jak pro letecký personál, tak pro pozemní personál. Naše jednotka je tady už potřetí, je to vidět na každém kroku, jedná se o sehranou jednotku,“ řekl Bečvář. Na příští zahraniční misi by se podle něj stíhači mohli v roce 2019 vypravit do Pobaltí, kde již v minulosti působili.

BRAND24

Pětice supersoniků na Island přiletěla na konci září, do ostrého nasazení se zapojila o několik dnů později. Čtyři stroje jsou připraveny k zásahům, pátý slouží jako záložní pro případ poruchy. Mise skončí na počátku příštího týdne. Podle velitele české jednotky Jaroslava Tomani dosud piloti odstartovali k 91 výcvikovým letům a ve vzduchu strávili téměř 115 hodin.

Na Islandu byli čeští letci nasazeni již dvakrát. Pomáhají střežit islandský vzdušný prostor a pobytu využívají i k tréninku. „Snažíme se tady zaměřit na výcvik, který nelze provádět v podmínkách České republiky,“ poznamenal Tomaňa. Jednotka se letos na ostrově zúčastnila námořního cvičení, během kterého simulovala útok na spojenecké lodě. Piloti si tak mohli vyzkoušet let pouze několik desítek metrů nad hladinou moře.


Sloužily 50 let, Češi je nadobro odstaví:

Loučení s legendou. Letouny Albatros v armádě končí

Ilustrační foto vysloužilého letounu L-39 Albatros

Čtěte dále:

Ukázkový letoun L-39CW se představil v Aeru Vodochody

České vrtulníky skončily v Libyi. Přes zákaz OSN

Český bitevní vrtulník má nejlepší kamufláž v NATO


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).