Menu Zavřít

Chcete do předčasného důchodu? Škodí to zdraví

2. 5. 2016
Autor: profimedia.cz

Těšíte se na důchod a netrpělivě počítáte roky, které vás dělí od očekávaného profesního odpočinku? Podle amerických vědců to nemusí být jednoznačně až tak velká výhra.

Zatímco v USA si lidé mohou vybrat, v Číně musí do důchodu všichni a povinně. Hranice je stanovena zákonem a státními úřady je i vymáhána. Chtě nechtě v momentě dosažení 60 let odcházejí do důchodu všichni Číňané. Jejich ženské protějšky čeká to samé dokonce již o pět let dříve.

Tento rozdíl je podle Chankae Wua z Oregonské státní univerzity, který studii zabývající se vzájemnou souvislostí mezi odchodem do důchodu a délkou života jednotlivce realizoval, důvodem toho, proč jsou Spojené státy pro účely jeho výzkumu ideální destinací. Závěry, které Wu se svým týmem výzkumníků přinesl, jsou překvapivé. Ukazují totiž, že lidé starší 65 let, kteří buď pracují anebo aktivně podnikají, mohou paradoxně žít o pár let déle.

„Většina výzkumů v této oblasti se soustřeďuje na ekonomické dopady toho, když lidé do důchodu vstupují. Nám připadalo zajímavé podívat se na celou problematiku ze zdravotního, potažmo medicínského hlediska“, uvedl Wu, který na univerzitě působí jako doktorand, pro britský list Daily Mail.

Tým výzkumníků pod Wuovým vedením pracoval s daty sebranými na území Spojených států mezi lety 1992 až 2010, přičemž finální reprezentativní vzorek čítal 2956 jednotlivců. Z důvodů objektivity vědci vzorek rozdělili na zdravé jedince, kteří do důchodu nehodlají odcházet ze zdravotních důvodů a na ty, u kterých zdraví při rozhodování bude hrát roli.

Během osmi let pozorování dospěli vědci k překvapivým závěrům. U zdravých lidí, kteří se i v pozdním věku věnovali práci, byla úmrtnost o 11% nižší než u jejich kolegů na odpočinku. U nemocných jedinců byl pak rozdíl o dvě procenta nižší.

Rozdíly hrají roli

Asi první, co oko skeptika při pohledu na výsledky oregonských vědců napadne, je, zda studie brala v úvahu rozdíly mezi jednotlivými lidmi. To samé trápilo i Roberta Stawskiho, přidruženého univerzitního vědce, který v reakci na Wuovy závěry napsal článek.

„Skupina, která se v pozdějším věku obecně považuje za zdravou, bývá většinou zvýhodněna v oblasti vzdělání, majetku, zdraví a životního stylu“, píše Stawski ve svém článku. Zároveň ale dodává, že jelikož Wuův projekt bral v úvahu všechny možné sociální a demografické rozdíly v rámci zkoumaného vzorku, sdělení je jednoznačné a zcela jasně nahrává ve prospěch aktivity v pozdním věku před profesním odpočinkem.

„Samozřejmě to neplatí pro každého“, dodává Chenkai Wu. „Myslíme si ale, že práce přináší lidem v pozdním věku mnoho ekonomických a společenských výhod“, a jsou to právě tyto výhody, které mohou mít podle vědce pozitivní vliv na délku života stárnoucích lidí.

Oproti němu zůstává Stawski ve výkladu potenciálních závěrů opatrný. „Je to jen špička ledovce. Odkrýváme určitou spojitost mezi prací a délkou života. Na druhé straně ale nevíme nic o jednotlivých faktorech, které ovlivňují životy lidí po tom, co do důchodu skutečně odejdou“.

V Japonsku práce zabíjí

Opačný pohled na věc bychom patrně mohli najít v zemi vycházejícího slunce, kde si smrt z přepracování dokonce vysloužila svůj speciální výraz, „karoshi“. Jako nejčastější faktory zde působí srdeční selhání či mrtvice. Prvním historicky zdokumentovaným případem v zemi je smrt pracovníka distribuční novinové služby v roce 1969, kterému bylo v době, kdy zemřel na infarkt pouhých 29 let. Termín karoshi ale vznikl až v roce 1978, kdy se země začala potýkat se stále vzrůstající epidemií těchto případů.

V Česku se v současnosti věk, kdy lidé odcházejí do důchodu, pohybuje v rozmezí mezi 60 a 67 lety. O předčasný důchod má jedinec v některých případech nárok žádat až o pět let dříve. Nezbytnou podmínkou je přitom splnění podmínek na řádný starobní důchod či přesněji řečeno povinné odvody do systému sociálního pojištění po dobu jedenatřiceti let.

Do této doby se započítává i takzvaná náhradní doba pojištění. Jedná se například o dobu, po kterou pečujete o dítě do čtyř let věku anebo o blízkého člověka závislého na vaší pomoci kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

__

Přečtěte si více o důchodech:

BRAND24

Bez úspor slušný důchod nebude

Češi málo spoří na důchod

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).