Menu Zavřít

Zisk Škody přesáhl 25 miliard, Volkswagenu stoupl o polovinu

27. 10. 2016
Autor: Škoda Auto

Škoda Auto zvýšila za tři čtvrtletí provozní zisk o 28,1 procenta na 940 milionů eur, tedy v přepočtu 25,4 miliardy korun. Mateřská společnost Volkswagen Group vytvořila za první tři čtvrtletí čistý zisk 5,9 miliardy eur (zhruba 160 miliard korun). To představuje nárůst téměř o polovinu ze čtyř miliard eur ve stejném loňském období.

K růstu zisku Škody přispěl příznivý vývoj objemu prodeje i optimalizace výrobních nákladů. Škoda od ledna do konce září zvýšila prodej na 606 tisíc vozů, uvedl Volkswagen. Samotné září bylo prodejně nejúspěšnějším měsícem v historii značky. Mladoboleslavská automobilka prodala včetně Číny 107 100 vozů, což je růst o 14 procent.

Škoda prodala v roce 2015 více než milion vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice - v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí.

Vyrábí i v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále také na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává 26 600 lidí.

Škoda prodává nejvíce v historii. Přečtěte si více:

Nejvíc za 120 let. Škoda v září prodala 107 tisíc aut

V závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách začali vyrábět třetí generaci modelu Superb

Volkswagen v samotném třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 2,3 miliardy eur po ztrátě 1,7 miliardy před rokem, kdy byly výsledky těžce zasaženy skandálem kolem falšování testů emisí. Celkové tržby společnosti za tři čtvrtletí nepatrně klesly na necelých 160 miliard eur, dodávky zákazníkům však vzrostly o 2,4 procenta na více než 7,6 milionu vozů.

Koncern nyní předpokládá, že v celém letošním roce zůstanou jeho tržby zhruba na loňské úrovni. V červenci přitom předpovídal, že tržby by letos mohly klesnout až o pět procent.

Finanční ředitel Frank Witter dnes uvedl, že Volkswagen navzdory emisnímu skandálu i nadále stojí na silných finančních základech. Dodal nicméně, že koncern musí dál pracovat na zvyšování produktivity a ziskovosti.

Loni v září automobilka přiznala, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instalovala software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda.


Čtěte také:

BRAND24

Automobilky v Česku pokořily rekord. Do září vyrobily přes milion vozů

Velkolepé plány: Škoda chce vstoupit na 18 nových trh


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).