Menu Zavřít

Automobilky v Česku pokořily rekord. Do září vyrobily přes milion vozů

19. 10. 2016
Autor: Hyundai

Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 7,3 procenta na rekordních 996 376 automobilů. Spolu s ostatními kategoriemi produkce tuzemských automobilek překonala hranici jednoho milionu vozidel. Za celý rok překročí 1,3 milionu vozů, a překoná tak loňský rekord, který byl těsně pod touto hranicí, uvedl na brněnské konferenci o automobilovém průmyslu viceprezident Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Bohdan Wojnar.

Ještě nikdy jsme nedosáhli milionu vyrobených vozidel tak brzy jako letos. Na rekordní výrobě se podílí jak rostoucí domácí poptávka, tak především sílící zájem o nákup aut na trzích v západní Evropě,“ uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Výroba osobních aut rostla u všech domácích producentů. Škoda Auto rostla o 9,9 procenta, kolínská automobilka TPCA vykázala zrychlení o 5,8 procenta a meziroční přírůstek o 2,8 procenta zaznamenala také nošovická automobilka Hyundai.

Za celý rok plánuje Hyundai vyrobit 350 tisíc vozů, o 8000 víc než loni. Výrazně roste poptávka po sportovně užitkových vozech. Zatímco loni jejich podíl tvořil 59 procent, letos už je to 70 procent, uvedla firma. TPCA chce za celý rok vyrobit 224 tisíc aut. V dalších letech podle generálního manažera řízení výroby Radka Vošty bude TPCA dělat zhruba 200 tisíc aut.

Své plány na konferenci v Brně zveřejnili také další výrobci. Slovenský závod korejské automobilky Kia Motors letos vyrobí zhruba 338.000 aut, stejně jako loni. Podle firmy dál klesá prodej do Ruska, kvůli sankcím i v důsledku poklesu hodnoty ruského rublu.

Podle viceprezidenta Sdružení automobilového průmyslu Bohdana Wojnara výsledky za první tři čtvrtletí opět prokázaly význam automobilového průmyslu pro českou ekonomiku. „Těší nás, že čeští producenti přispívají k růstu zaměstnanosti a dobré kondici české ekonomiky. Zároveň však považujeme za nezbytné, aby toto období ekonomického růstu bylo využito k zajištění dlouhodobé konkurenceschopnosti a výkonnosti českého automobilového průmyslu zejména s ohledem na změny, které s sebou přináší digitalizace a čtvrtá průmyslová revoluce,“ uvedl Wojnar. Na dnešní brněnské konferenci o vývoji automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě také uvedl, že je nutné posílit kvalitu technického školství, zvýšit mobilitu pracovní síly a zlepšit obslužnou infrastrukturu v místě investic ze strany podniků.

Z dnes zveřejněných údajů svazu vyplývá, že výrobce nákladních aut Tatra Trucks zvýšil produkci o 36,7 procenta na 876 vozů. „Snažíme se maximálně sdílet výrobní plány s dodavateli tak, aby měli čas pružně reagovat. Naším cílem je vytvoření robustní dodavatelské báze, která je schopna dosáhnout vysoké míry flexibility. Ta se stává významným faktorem úspěchu v době konjunktury,“ uvedl ředitel nákupu Tatra Trucks Martin Šustek.

Výroba autobusů naopak mírně klesla - o 1,5 procenta na 3187 vozidel. Největší výrobce Iveco ČR vyrobil 2826 autobusů, což představuje růst o 3,9 procenta.
Klesla produkce motocyklů. Týnecká Jawa Moto vyrobila 1164 jednostopých strojů, což je o 19 procent méně než loni.


Dále si přečtěte:

Toyota nabírá v Česku na oblibě, prodej jí meziročně stoupl o polovinu

BRAND24

Autosalon v Paříži je na novinky chudý. Zde je pět nejzajímavějších

Velkolepé plány: Škoda chce vstoupit na 18 nových trhů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).