Menu Zavřít

V Motorpalu po roce skončilo insolvenční řízení

22. 2. 2017
Autor: čtk

V jihlavském Motorpalu s 1250 zaměstnanci skončilo insolvenční řízení, v němž byla tato strojírenská firma kvůli zadlužení od loňského 18. ledna. Podle usnesení Krajského soudu v Brně podnik splnil podstatné části reorganizačního plánu. Od dnešního dne tak Motorpal opět funguje ve standardním režimu, uvedl mediální zástupce firmy Karel Samec. Majitelem Motorpalu se loni stala společnost Moto Capital, za níž stojí podnikatel Grzegorz Hóta.

Motorpal, výrobce vstřikovacích systémů pro dieselové motory, má závody kromě Jihlavy i v Jemnici, Batelově a ve Velkém Meziříčí. „Splnění všech stěžejních bodů v srpnu 2016 přijatého reorganizačního plánu znamená, že už je Motorpal opět finančně zdravou firmou. V provozní restrukturalizaci budeme samozřejmě dále pokračovat,“ uvedl generální ředitel Motorpalu Radim Valas. Podle něj jde o pozitivní signál pro zákazníky, dodavatele i zaměstnance. Počty pracovníků se od loňského ledna téměř nezměnily. Ubylo 70 míst pro manažery a režijní pracovníky, ale zvýšily se stavy dělníků.

Pokračují takzvané incidenční spory o platnost některých pohledávek za Motorpalem, kupříkladu s finančním úřadem. Až po jejich ukončení bude moci insolvenční správce Lee Louda věřitelům vyplatit zbývající peníze. Nyní je má správce na svém účtu, uvedl Samec.

Motorpal minulý rok navýšil tržby za prodej vlastních výrobků o osm procent na 927 milionů korun. Hospodaření skončilo provozní ztrátou, jejíž přesná výše podle podniku zatím není známá. S mírnou ztrátou ale reorganizační plán pro minulý rok počítal, uvedl Samec. V letošním roce už by měla být společnost v provozním zisku EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) minimálně v řádu několika desítek milionů Kč. Tržby za prodej vlastních výrobků tento rok plánuje na úrovni 1,2 miliardy Kč.

Firma Moto Capital poskytla Motorpalu prostředky, které byly použity na uspokojení pohledávek věřitelů a na financování provozu v průběhu reorganizace. Nový vlastník už převzal plnou kontrolu nad jihlavskou firmou. V nové tříčlenné dozorčí radě Motorpalu má své zástupce od konce prosince 2016. Vedle Hóty jsou jimi Jiří Zaorálek a Tomáš Sklenář.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení na sebe firma podala sama loni. Reorganizaci Motorpalu povolil soud v dubnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za více než 900 milionů Kč, z toho 482 milionů činily bankovní úvěry. Pohledávky bank byly restrukturalizovány. Dalším věřitelům už insolvenční správce vyplatil peníze odpovídající 8,27 procenta jejich pohledávky, dostat by ještě mohli až 6,6 procenta. V případě úspěchu v incidenčních sporech by uspokojení těchto věřitelů podle Samce v součtu činilo předpokládaných 14,87 procenta.

BRAND24


Dále čtěte:

Plašil zcela ovládl strojírny Alta

Křetínského EP Industries dál roste. Zisk překonal miliardu

 Třinecké železárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).