Menu Zavřít

Křetínského EP Industries dál roste. Zisk překonal miliardu

15. 2. 2017
Autor: Euro

Firemní skupina EP Industries zůstává ve stínu mnohem většího Energetického a průmyslového holdingu, s nímž je propojena přes osobu Daniela Křetínského. Svým vlastníkům nicméně slušně vydělává a vyplatila jim na dividendách přes dvě miliardy korun.

Teprve před pár dny zveřejnil holding EP Industries, působící hlavně v oboru energetického a dopravního strojírenství, své finanční výsledky za rok 2015. Navzdory tomuto zpoždění se jedná o zajímavé čtení. Průmyslová skupina, kterou z 60 procent vlastní Daniel Křetínský a ze 40 procent osoby spojené s finanční skupinou J&T, dál posiluje své pozice v českém a slovenském byznysu.

V předminulém roce skupina EP Industries zaznamenala meziroční zvýšení konsolidovaného čistého zisku o 44 procent na 1,2 miliardy korun. Tržby narostly dokonce o 61 procent na 16,86 miliardy korun. Jak bývá u Křetínského podniků téměř zvykem, skupina vykazuje poměrně vysoké zadlužení v poměru k vlastnímu kapitálu.

Vlastní kapitál skupiny totiž značně oslabilo vyplácení podílů na zisku vlastníkům. Jen ve sledovaném roce 2015 se jednalo o řádnou dividendu 720 milionů korun a také o zálohu na dividendu z předloňského zisku ve výši 1,42 miliardy korun.

Historicky nejstarším oborem holdingu EP Industries je projektování, výstavba a údržba elektrických sítí. Později Křetínský přikoupil výrobce autobusů SOR Libchavy, technologickou firmu Elektrizace železnic Praha a skupinu AVE podnikající v oboru nakládání s odpady v Česku i jiných zemích střední Evropy.

Expanze pokračovala i v loňském roce. V listopadu EP Industries dokončilo převzetí menší odpadářské firmy ODAS ze Žďáru nad Sázavou. Krátce poté získalo souhlas slovenského antimonopolního úřadu k převzetí firmy Eltra, která podniká v oblasti trakčních a silnoproudých zařízení pro železnici.

BRAND24

Dále čtěte:

SOR Libchavy dodá stovku autobusů do Bělehradu

Křetínského smog: slovenská opozice brojí proti elektrárně Nováky

Balkánské námluvy. Křetínský krouží kolem srbské energetiky

Daniel Křetínský, EPH


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).