Menu Zavřít

Soud zamítl návrh Uberu na zrušení předběžného opatření pro Brno

24. 5. 2017
Autor: ČTK

Krajský soud v Brně zamítl návrh společnosti Uber na zrušení předběžného opatření. Zakázal mu tím provozovat v Brně službu, která nesplňuje požadavky na provoz taxislužby. Firma se může odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci, vyplývá z rozhodnutí, které dnes médiím poskytla Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu. Uber pozastavil poskytování služby v Brně první polovině května a podle mluvčí Miroslavy Jozové chce využít u soudu všechny možné opravné prostředky.

V Praze Uber služby poskytuje a čeká se na výsledek standardního soudního procesu.

Uber spustil svoji službu UberPOP v Brně 1. února. Spočívá v tom, že lidé si přes aplikaci zavolali řidiče, který je odvezl na požadované místo. Zákazník zaplatil za ujeté kilometry a za čas strávený na cestě. Řidiči jezdili buď pro Uber nebo fungovali jako živnostníci, kteří si ježděním ve vlastním autě přivydělávali. Služba je tedy obdobou taxislužby.

„Jsme rádi, že soud vnesl jasno do toho, na čí straně je právo. Současně je nutné říci, že soud nezakázal Uberu podnikání. Řekl jen to, že tady firma nesmí podnikat nelegálně. V Berlíně dokáže společnost fungovat v souladu s legislativou. Jsem si tedy jistý, že když bude chtít, dokáže to v Brně taky,“ uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).


O celé kauze čtěte více zde:

Uber má problémy už i v Česku. V Brně nesmí provozovat taxislužbu

Uber (ilustrační foto)


Krajský soud v Brně rozhodoval v souladu s názorem generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie, který před dvěma týdny v předběžném stanovisku uvedl, že elektronická platforma Uber spadá do oblasti dopravy, takže společnosti Uber může být uložena povinnost opatřit si licence a povolení vyžadované vnitrostátním právem. Nemůže naopak uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti, čímž Uber dosud argumentoval.

BRAND24

Auta Uberu nemají taxametr, nejsou označené jako taxi a řidiči nesplňují podmínky dané vyhláškou. To vadí klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci. Podnět k brněnskému soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení.

Přečtěte si, kde má ještě Uber potíže:

Uber se stahuje z Dánska. Vyštípal ho nový zákon

Výhra italských taxikářů: soud označil Uber za nekalou konkurenci

Řidiči Uberu chystají odbory. Soud je proti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).