Menu Zavřít

Uber se stahuje z Dánska. Vyštípal ho nový zákon

29. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Alternativní taxislužba se po necelých třech letech stahuje z Dánska. Hlavním důvodem je nový zákon, který zavádí přísná omezení a například ustanovuje povinnost mít ve výbavě taxametr.

Start aplikace Uber v Dánsku v listopadu 2014 provázely protesty taxikářských společností i odborů, proti další formě sdílené ekonomiky se nakonec postavila i většina politiků.

Právě politici Uber z Dánska dostali. Sněmovnou prošel nový zákon o taxislužbách, který zavádí citelné restrikce a povinnosti tak, aby všichni provozovatelé taxi měli stejné podmínky. V praxi to například znamenalo nutnost disponovat taxametrem a senzory v sedadlech.

Zákon prošel navzdory výhradám liberální vlády, která chtěla naopak trh co nejvíce deregulovat. V parlamentu však nemá většinu. „Je škoda, že se nenašla většina, která by podpořila vládní návrh na značnou liberalizaci zákona o taxislužbách. Uberu a dalším podobným společnostem by to umožnilo snadnější provozování jejich služeb,“ posteskl si ministr dopravy Ole Birk Olesen.


Kvůli regulování Uberu se spojí Praha a Brno. Přečtěte si více:

 Pražská primátorka Adriana Krnáčová


Uber si v Dánsku ponechá svou divizi na vývoj softwaru o 40 zaměstnancích, jinak se však ze země stáhne. Postihne to především dva tisíce jeho řidičů a také 300 tisíc lidí, kteří službu využívali.

„Abychom mohli znovu fungovat v Dánsku, musely by se předpisy změnit. Budeme nadále spolupracovat s vládou v naději, že se jí podaří předložit pozměněný návrh, který by Dánům umožnil využívat moderní technologie,“ napsal Uber v prohlášení, kterým dává najevo, že by se do severské země mohl v budoucnu vrátit.

BRAND24

Uber se s potížemi potýká i v dalších státech. Vede několik právních sporů s Německem či Francií, kde zavedl několik různých modifikací svých služeb tak, aby vyhověl místním předpisům. Úplně zakázaný je například v Bulharsku či Maďarsku, ve Španělsku může využívat jen profesionální řidiče. Z Číny se firma stáhla kvůli prohranému konkurenčnímu boji s Didi Chuxing.

Dále čtěte:

První malý úspěch Uberu: zákon o taxislužbě

Uberu vzrostly příjmy, přesto vykázal ztrátu přes 57 miliard

Uber stahuje zbraň na úředníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).