Menu Zavřít

SOR Libchavy dodá stovku autobusů do Bělehradu

11. 2. 2017
Autor: SOR

Hromadnou dopravu v srbském hlavním městě omladí stovka autobusů SOR Libchavy, firmy z vlastnictví českého miliardáře Daniela Křetínského. V jednání je i možnost rozšíření spolupráce SOR se srbskými dopravními firmami.

Nová dodávka má být dalším důsledkem setkání ministryně dopravy Srbska Zorany Mihajlovičové a samotného Daniela Křetísnkého. „Proběhlo jednání o realizaci dodávky 100 kusů autobusů SOR pro zajištění dopravní obslužnosti v Bělehradu,“ stručně potvrzuje mluvčí skupiny Křetínského firem Daniel Častvaj.

Firma nechce prozradit finanční hodnotu ani termín dodávky. Dohoda ovšem vyplývá ze staršího kontraktu podepsaného ještě v rámci mise českého ministerstva průmyslu. Nevylučuje ani rozšíření spolupráce se srbskými dopravnými firmami.
Podle zahraničních zdrojů už SOR Libchavy dodávala autobusy také srbské společnosti provozující hlavně dálkovou dopravu Lasta.

Před dvěma lety firma jednala o dodávce asi 200 kusů autobusů také pro kosovskou Prištinu. SOR tam v tendru porazil polskou společnost Solaris. Dodávka však dodnes nebyla potvrzena. Firma SOR před rokem 1990 vyráběla zemědělské stroje. V roce 1991 ji koupili bývalí zaměstnanci Karosy, kteří začali konstruovat první autobusy. Stoprocentním vlastníkem společnosti je prostřednictvím firmy Bauliga společnost EP Industries, jejímž majoritním akcionářem je Daniel Křetínský.

BRAND24

Firma dosáhla v roce 2015 rekordních výsledků. Prodala 751 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 31 procent. Tržby se zvýšily o 42 procent na 3,8 miliardy korun a zisk po zdanění o 44 procent na 347 milionů korun.

Čtěte také:

Petr Hájek, jednatel firmy SOR Libchavy: teď chceme na Balkán

SOR Libchavy dodá stovku autobusů do Bratislavy

Prodej aut v Česku v lednu stoupl o 19 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).