Menu Zavřít

Růst cen v červenci zrychlil. Podražilo zejména máslo a mléko

9. 8. 2017
Autor: Archiv

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zrychlil na 2,5 procenta z červnových 2,3 procenta. Rostly hlavně ceny potravin, výrazněji zdražilo mléko, máslo či vejce. Analytici očekávali, že inflace zůstane na 2,3 procenta.

Meziměsíčně stouply spotřebitelské ceny o 0,5 procenta. „Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura a dále v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje, tabák,“ uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční inflace zrychlila proti červnu u čerstvého másla na 44,8 procenta, u vajec na 27,7 procenta a u mléka na 14,3 procenta. Ceny zeleniny pak zmírnily pokles na 2,6 procenta, a to vlivem cen brambor a cen plodové zeleniny. Dále zdražily také stravovací služby.

 Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

Největší vliv na meziroční zvyšování cenové hladiny mělo v červenci i nadále právě zdražení potravin o 5,8 procenta, nájemného o 2,9 procenta a vodného o 1,2 procenta. Ceny ve stravování a ubytování vzrostly úhrnem o šest procent, v dopravě zdražily automobily o 3,8 procenta.

Naopak na meziroční snižování cenové hladiny pak působily nižší ceny bytového vybavení a zařízení domácnosti. Levnější byly i telefonické a telefaxové služby a mobilní telefony. Zlevnily také teplo a teplá voda, zemní plyn a pohonné hmoty.

Analytici: Za růstem inflace dražší jsou potraviny i EET

„Inflace v červenci opět nabrala na obrátkách, a obhajuje tak rozhodnutí České národní banky o zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Jako překvapující se ukázala být především další akcelerace růstu cen potravin, která odráží zejména zdražování vajec a mléčných výrobků. Do růstu cen se promítají přechodné vlivy, jako je zavedení elektronické evidence tržeb či ceny potravin, i rostoucí poptávka v ekonomice tažená spotřebou domácností, dodal.

Červencová inflace byla v souladu s prognózou ČNB
„Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB,“ uvedl ředitel měnové sekce Tomáš Holub. Podle prognózy inflace setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. Inflační tlaky v současnosti kulminují, když odrážejí zrychlující růst mezd i ekonomické aktivity, dodal.

V následujícím období růst domácích nákladů zvolní díky zvyšování dynamiky produktivity práce. Ta bude ve vzrůstající míře vyvažovat vliv zrychleného růstu mezd a ekonomické aktivity, dodal Holub.

Meziroční inflace se dostala na 2,5 procenta, kde byla naposledy v prvním čtvrtletí letošního roku, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Téměř polovinu inflace zajistily dražší potraviny. Vedle toho si stále více musejí lidé připlácet za bydlení, respektive nájemné a služby s bydlením spojené. Dozvuky EET spolu s vyššími cenami potravin se pak následně ještě dále promítají do cen v restauracích, kde jsou aktuálně ceny vyšší o šest procent. Domácnosti mohou ušetřit za dováženou elektroniku a zejména pak za mobily. A to se ještě v cenách nejspíše plně neprojevilo výrazné posílení koruny, podotkl.

Pro ČNB data o červencové inflaci zřejmě nepřinášejí nic zásadního v porovnání s její vlastní prognózou, míní analytik Generali Investments Radomír Jáč. Centrální banka nárůst inflace na 2,5 procenta čekala, a pro nejbližší měsíce dokonce očekává další mírný nárůst meziroční inflace. Domnívá se, že alfou a omegou pro úvahy bankovní rady o případném dalším zvýšení úrokových sazeb bude v prvé řadě vývoj kurzu koruny.

Koruna je "překoupená"

Inflační tlaky tak budou podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera postupně sílit, zároveň díky vysoce „překoupené“ koruně bude potenciál jejího dalšího posilování navzdory vyšším sazbám ČNB nižší, což naznačuje poměrně resistentní hranice 26 korun za euro. Letos by se měl kurz koruny dostat mírně pod hranici 25,90 korun za euro, což nebude dostatečně brzdit zrychlující inflaci. Pokud vývoj ekonomiky zůstane příznivý a inflace bude dále zrychlovat, nelze vyloučit do konce letošního roku ještě jedno zvýšení základních sazeb ČNB na 0,5 procenta, odhadl.

Aktuální kurz eura ke koruně: EURCZK Chart

Koruna na dnešní zprávu reagovala rychlým posílením o pět haléřů, připomněl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Inflace by se podle něj letos i příští rok měla udržet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Cenový růst budou brzdit vnější faktory, protože inflace v eurozóně se stále nezvedá a ceny ropy porostou velmi pomalu. Zdražování bude brzdit i posilující koruna, nicméně domácí faktory, kterým vévodí mzdový růst, budou českou inflaci výrazně podporovat. „Celkově tedy letos očekáváme inflaci 2,3 procenta, zatímco v roce 2018 by měla zpomalit na 2,2 procenta,“ uzavřel.

BRAND24

Čtěte také:

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

Starší byty zdražily od roku 2000 trojnásobně, rodinné domy dvojnásobně

Nula celá dvě procenta na hypoteční bublinu nestačí

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).