Menu Zavřít

Prodej chytrých mobilů loni stoupl o sedm procent na 1,4 miliardy

27. 2. 2017
Autor: Anna Vacková

Prodej chytrých mobilních telefonů v loňském roce vzrostl o téměř sedm procent na 1,41 miliardy přístrojů. Letos by měl trh růst zhruba pětiprocentním tempem. Tržby z prodeje smartphonů loni vzrostly o 7,7 procenta na 428,9 miliardy dolarů. Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně to oznámila analytická firma GfK.

V posledním čtvrtletí loňského roku prodej stoupl o šest procent na 391 milionů kusů. V Severní Americe se obnovil růst díky nově uváděným moderním zařízením a agresivním nabídkám operátorů. Naproti tomu v západní Evropě trh o čtyři procenta klesl.


Přečtěte si o kauze kolem mobilních tarifů, která v Česku stála křeslo ministra průmyslu:

Ministr průmyslu Mládek končí. Premiér prý podlehl Babišově kampani

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

 Jan Mládek


Za celý loňský rok klesl prodej v západní Evropě o tři procenta na 131,6 milionu přístrojů. Ve střední a východní Evropě naopak prodej vzrostl o desetinu na 78,5 milionu telefonů. Ve finančním vyjádření pak region zaznamenal 18procentní nárůst na 17,1 miliardy dolarů. Největším trhem zůstala loni Čína se 450 miliony prodaných přístrojů, což představuje meziroční nárůst o 17 procent. Severní Amerika přes oživení v závěru roku v celoročním srovnání stagnovala na 191 milionech prodaných chytrých telefonů.

Podle prognózy GfK dosáhne poptávka po chytrých telefonech ve střední a východní Evropě v roce 2017 84,4 milionu kusů, což znamená meziroční nárůst o osm procent.

BRAND24


Z trhu s chytrými telefony čtěte více:

Apple pozná obličeje. Koupil izraelskou firmu RealFace

Deutsche Telekom plánuje první komerční síť 5G v roce 2020

Zisk Samsungu se navzdory skandálům více než zdvojnásobil

Smartphone Samsung


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).