Menu Zavřít

Ministr průmyslu Mládek končí. Premiér prý podlehl Babišově kampani

20. 2. 2017
Autor: ČTK

Ministr průmyslu Jan Mládek opustí na konci února vládu. Premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že ve čtvrtek navrhne prezidentu Zemanovi Mládkovo odvolání a sdělí mu i jméno nového ministra. Mládek neskrýval zklamání a uvedl, že v poslední době čelil mediální kampani ze strany vicepremiéra Andreje Babiše. Mládek byl v posledních dnech terčem kritiky kvůli telekomunikačnímu zákonu a cenám mobilních dat. Spekuluje se, že Mládka by mohl nahradit vládní zmocněnec pro digitalizaci Tomáš Prouza.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. „Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost,“ řekl.

Mládek odmítl, že by selhal v záležitosti cen mobilních dat. Ta jsou podle něj mimo kompetence ministerstva průmyslu, naopak resort by se do problematiky neměl vměšovat. V úřadu se podle něj staly chyby v komunikaci, ministerstvo ale nejednalo proti politice vlády.

„Pan premiér rozhodl podle svých PR poradců a medializací, a nikoliv podle skutečnosti. Možná patřím do staré školy, která rozhoduje podle ekonomických dat a čísel, a nikoliv výkřiků médií,“ uvedl Mládek.

Je přesvědčen, že v poslední době čelil mediální kampani. „Je to zřejmé. Stačí si udělat nějaký přehled médií. Kampaň vedl primárně ministr financí Andrej Babiš (ANO), který s tím začal, a já jsem nedostal moc velkou podporu,“ uvedl Mládek. „Kdybych byl tak nevýznamný a nedůležitý ministr, tak by ji asi neměl důvod vést,“ dodal.

Nástupcem Prouza?

Dříve se jako o možném nástupci Mládka v čele MPO spekulovalo o dosavadním vládním zmocněnci pro digitalizaci Tomáši Prouzovi (ČSSD). Ten dnes odmítl spekulace komentovat. „Myslím, že premiér to řekl jasně: jako první to chce říct panu prezidentovi,“ uvedl Prouza.

Podle informací serveru E15 by ale mohl v čele resortu stanout i Mládkův náměstek Jiří Havlíček, případně někdejší sociálnědemokratický ministr průmyslu Milan Urban (oba ČSSD). Čtyřicetiletý Havlíček vede od února 2014 správní sekci ministerstva. Urban resort řídil od března 2003 do září 2006.

Na Pražský hrad by měl s návrhem na Mládkovo odvolání přijít Sobotka ve čtvrtek odpoledne, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Reakci prezidenta nechtěl předjímat. Je podle něj třeba, aby Sobotka Zemanovi odůvodnil odvolání i návrh nového ministra. „Platí ústava a ústavní zvyklosti, kterou je, že prezident vyhoví návrhu předsedy vlády na odvolání člena vlády,“ připomněl Sobotka, že odpovědnost za personální obsazení vlády náleží jemu.

Ovčáček také uvedl, že Prouza má blízko k neziskovým organizacím, které účelově útočí na Miloše Zemana. Vztah Prouzy se zástupci Pražského hradu je dlouhodobě napjatý, přeli se například kvůli bezpečnostním kontrolám na Hradě, migraci nebo vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra.

Konec spekulací

O Mládkově konci v čele resortu se spekulovalo několikrát. Loni ministr nabízel rezignaci v souvislosti se svým neúspěchem v senátních volbách na Táborsku, premiér se však rozhodl ponechat ho ve funkci.

Podle Babiše měl Sobotka Mládka odvolat už dříve. „Minimálně když pan Mládek prohrál v senátních volbách, nebo protože nebyl schopen řešit situaci v OKD a muselo se do toho vložit ministerstvo financí. Nevýhodné tarify pro lidi jsou jenom poslední kapkou,“ sdělil Babiš. Podle něj ale problematický postoj k mobilním tarifům měla celá ČSSD a Mládek se stal jen obětním beránkem.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) rozhodnutí nepovažuje za „úplně šťastné“, nový ministr se podle jeho zkušeností s resortem seznamuje minimálně půl roku, než je schopen ho naplno řídit. „Ani na dnešním jednání vlády jsem nic takového nezaregistroval ani náznakem,“ řekl Jurečka v České televizi.

Pravicová opozice Mládkovo odvolání vítá. ODS připomněla Mládkův výrok z roku 2013, kdy jako stínový ministr financí řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vnímá odvolání Mládka spíš jako součást vnitrostranického boje uvnitř ČSSD před jejím březnovým sjezdem. „Současná politika vlády je do té míry protipodnikatelská a šikanující, že výměna ministra průmyslu a obchodu na tom nemůže vůbec nic změnit,“ uvedl.

Mládek je třetím ministrem ČSSD, který končí ve funkci. Na konci listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády.

BRAND24

Sobotka dnes řekl, že Mládek za tři roky ve vedení resortu odvedl velký kus práce. „Chci mu za to jednoznačně poděkovat. Odvedl hodně práce, pokud jde o podporu investic či exportu, nicméně v poslední době jsem nebyl jako předseda vlády spokojen s tím, jak MPO pracuje,“ řekl.

Čtěte dále:

Státní Diamo nekoupí OKD. Hrozí neřízený vývoj, varuje Mládek

Mládkův návrh: Konec vyjednávání o tarifech, ceník bude závazný

Mluvčí má padáka. Mládek „originálně“ potrestal svého náměstka za drzost

Jan Mládek (ČSSD)
Datum a místo narození: 1. června 1960, Jindřichův Hradec
Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze (1983); kandidát věd od roku 1990; studia na Matematicko-fyzikální fakultě UK (1987 až 1989).
Kariéra: pracovník Prognostického ústavu ČSAV (1984 až 1990); asistent na katedře ekonomie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (1991); poradce a náměstek federálního ministra hospodářství (1991 až 1992); externí poradce ministra průmyslu a obchodu (1992 až 1995); ředitel Českého institutu aplikované ekonomie; náměstek místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku (1998 až 1999); první náměstek ministra financí (1999 až 2001); viceguvernér Mezinárodního měnového fondu za ČR (1999 až 2001); poslanec Sněmovny (2002 až 2005, rezignoval); ministr zemědělství (listopad 2005 až září 2006); poslanec Sněmovny (od 26. října 2013), ministr průmyslu a obchodu (od ledna 2014).
Stranická příslušnost: KSČ (1986 až 1989); ČSSD (od roku 1995).
Jako ministr se v poslední době mimo jiné zabýval situací kolem těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Mládek například předložil návrh, aby stát OKD půjčil 700 milionů korun, což kabinet loni v létě schválil. Vláda dnes rozhodla, že státní podnik Diamo nekoupí OKD, jak navrhoval Mládek.
Mládek nedávno vzbudil rozruch svým návrhem zrušit možnost vyjednat u mobilních operátorů lepší než ceníkovou cenu volání. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) označil Mládkův návrh za nesmysl. Mládek kvůli mobilním operátorům čelil silné kritice. Kromě návrhu na zákaz individuálního sjednávání cen byl kritizován i výrok jeho náměstka Lubomíra Bokštefla, že pokud lidé chtějí stejně výhodné tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. Premiér Sobotka 17. února Hospodářským novinám řekl, že Mládka ani po kritice novely zákona neodvolá. „Své ode mě slyšel. Odpovědnost nenese jen on, ale i Český telekomunikační úřad, který má na starosti regulaci operátorů,“ řekl premiér.
Mezi další témata Mládkem vedeného resortu například patřilo schvalování kompenzací pro propuštěné horníky, diskuse kolem podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů nebo výběr lokality pro budoucí hlubinné úložiště jaderného odpadu.
Velkou pozornost Mládek budil v souvislosti s jednáním o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí, které nakonec vláda na jeho návrh částečně (v lomu Bílina) prolomila.
Po volbách do Sněmovny v roce 2013 byl Mládek jedním z ministerských adeptů, k nimž vyjádřil své výtky prezident Miloš Zeman. Vadilo mu, že Mládek v minulosti nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Podle některých médií byly důvodem zamítnutí Mládkovy někdejší kontakty s ruskými podnikateli, u nichž prý existovalo podezření, že pracují pro ruské zpravodajské služby. Mládek k tomu tehdy řekl, že jeho prověrku NBÚ pouze přerušil a nedokončil. Zdůvodnil to tím, že ji již nepotřeboval.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).