Menu Zavřít

O areál sklárny Preciosa v Jirkově stojí Ázerbajdžánci. Chtějí v něm vyrábět vaky

9. 2. 2017
Autor: čtk

Prázdný tovární areál sklářské společnosti Preciosa v Jirkově chtělo koupit město a většinu budov plánovalo zbourat a pozemky nabídnout investorům. Zájem nyní projevila firma z Ázerbájdžánu, která by mohla v halách vyrábět vaky, uvedl starosta města Radek Štejnar.

Realitní kancelář nabízela objekt od loňského listopadu za 27 milionů korun. Jeho součástí jsou tovární haly i administrativní budovy. Objekty, kde dříve pracovalo až tisíc lidí, jsou už druhým rokem prázdné. „Chtěli jsme zabránit tomu, aby areál chátral nebo se tam dostala nějaká riziková výroba. Snažíme se uhlídat, co by tam mělo být,“ uvedl Štejnar. Na jaře bude vypsána výzva na likvidaci starých průmyslových areálů, radnice tak chtěla využít státní dotaci na odkoupení a demolici.

Jednání s Preciosou přerušil nový investor. „Příští týden se sejdeme se zástupci firmy, kteří nám představí svůj záměr,“ řekl starosta. Bližší informace k případnému investorovi zatím nemá. „Jednat by se mělo o výrobu vaků, tzv. big bagy,“ dodal.

Areál se nachází poblíž centra města, v územním plánu je vyhrazen pro nerušící výrobu. Kdysi sloužil jako přádelna, později v něm lidé vyráběli skelná vlákna a posledních třicet let zaměstnanci sklářské firmy brousili ozdobné sklo. Doavadní majitel zajišťuje ostrahu a hlídání. Odhadní cena areálu byla podle Štejnara kolem devadesáti milionů korun.

Celková výměra prodávaných pozemků je podle informací realitní kanceláře skoro 45 500 metrů čtverečních, podlahová plocha budov činí zhruba 17 tisíc metrů čtverečních. Haly a budovy jsou podle zveřejněné nabídky v dobrém technickém stavu.

Zakladatel sklářského impéria Lasvit cílí na New York. Přečtěte si rozhovor:

BRAND24

Lasvit míří do New Yorku. Otevře tam svůj první showroom

 Zakladatel novoborského sklářského a designového impéria firmy Lasvit Leon Jakimič

O českých sklárnách dále čtěte:

Dvě české sklárny expandují do Číny

Wichterle zachraňuje nižborskou sklárnu, dá za ni 22,5 milionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).