Menu Zavřít

Exportu se daří i po konci intervencí. Růst překoná 10 procent

2. 5. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Tempo růstu vývozu tuzemských firem by letos v červenci mělo v meziročním srovnání překonat hranici deset procent. Vedle oživující poptávky v zahraničí a dosud stabilního kurzu koruny export podpoří i nízká srovnávací základna z loňského července, kdy proběhly odstávky v automobilovém průmyslu. Ukazuje to Index Exportu, uvedla dnes v tiskové zprávě Asociace exportérů. Český export vykázal za celý loňský rok rekordní hodnotu 3,97 bilionu korun, meziročně o 2,3 procenta více.

Českému exportu prospívá zatím stabilní vývoj české koruny i po ukončení kurzového závazku České národní banky. Podle místopředsedy asociace Otto Daňka je ale do července ještě poměrně dlouhá doba, lze tak obtížně odhadnout trpělivost spekulantů s korunou.

„Rozhodující bude, zda se spekulanti smíří s dlouhým čekáním a malými zisky, nebo zda budou mít ́odvahu inkasovat zisky ve větším a hned s rizikem, že se dostane pouze na ty první. V tom případě by koruna mohla i zajímavě oslabit, čemuž by se exportéři určitě nebránili,“ dodal Daněk.

Citlivým místem tuzemské ekonomiky je také nedostatek pracovníků na českém trhu práce a nejistota spojená s dlouhým procesem kolem ́brexitu. Minimálně pětina tuzemského vývozu se týká automobilového průmyslu.


Přečtěte si více o názorech na německý export:

Německý export ničí ekonomiku i měnu EU, zní z Francie

 Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron


„Zásadní význam automobilového průmyslu pro český vývoz lze dokumentovat na nečekaně slabém únorovém výkonu exportu (0,4 pct meziročně). Ten byl ovlivněn nejen nižším počtem pracovních dní, ale i drobnou odstávkou v automobilovém průmyslu,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské unie loni dále mírně rostla, mířilo tam 83,6 procenta vývozu. Hlavním obchodním partnerem ČR zůstalo Německo s podílem 32 procent na celkovém vývozu. Hodnota vývozu do této země činila 1,29 bilionu korun.

CONTENT24

Letos je zatím trend stejný. Export se první dva měsíce roku 2017 se meziročně zvýšil o 3,6 procenta. Německo dál posiluje na pozici hlavní exportní destinace, vývoz tam letos vzrostl o 3,9 procenta.

Přečtěte si také:

Rusnok: ČNB by koncem roku mohla začít zvyšovat sazby. Koruna dál posiluje

ČNB v únoru intervenovala za 220 miliard korun

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).