Menu Zavřít

Německý export ničí ekonomiku i měnu EU, zní z Francie

19. 4. 2017
Autor: čtk

Francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron kritizuje vysoké přebytky obchodní bilance sousedního Německa. Prý jsou neúnosné. Ke kritice se připojila i šéfka MMF Christine Lagardeová.

Německo je třetí největší vývozce na světě a zároveň největší evropská ekonomika. Hospodářská dominance země se nelíbí Francii. Kandidát na prezidenta Emmanuel Macron, který je zároveň i favoritem pro druhé kolo, kritizoval výrazné přebytky obchodní bilance sousední země.

Exportní politika Německa je podle něj pro Evropskou unii i pro společnou měnu neúnosná. „Musí dojít k rovnováze,“ prohlásil centristický politik.

Německý export v únoru dosáhl hodnoty 102,3 miliardy eur a meziročně se zvýšil o 3,1 procenta. Většina zboží směřovala do zemí EU, za 61,2 miliardy eur. Obchodní bilance byla v únoru v přebytku 19,9 miliardy eur, o rok dříve to bylo 19,8 miliardy eur (asi 530 miliard korun).

Obchodní bilance Německa


source: tradingeconomics.com

Obchodní bilance Francie


source: tradingeconomics.com

Macron však dodal, že k větší rovnováze musí přispět i samotná Francie svými reformami, které dlouhodobě zanedbává. „Dokud je budeme odkládat, nemůžeme počítat s tím, že nám Němci začnou důvěřovat, protože už jsme je v tomto ohledu v letech 2003 a 2007 zklamali,“ doplnil.

Prezidentské volby ve Francii se blíží
První kolo se koná již tuto neděli 23. dubna. Druhé kolo o 14 dnů později, 7. května. Pro první kolo průzkumy veřejného mínění favorizují Marine Le Penovou a Emmauela Macrona. Ve druhém kole by měl mít větší šanci na zvolení právě Macron. Například agentura Opinionway favorizuje Macrona, Le Penovou by měl porazit v poměru 64 ku 36.

Také ředitelka Mezinárodního měnového fondu (mimochodem také Francouzka) Christine Lagardeová míní, že vysoké obchodní přebytky Německa nejsou z hlediska finanční stability EU v pořádku. Čtvrtá největší ekonomika světa by podle ní měla více investovat do infrastruktury.

„Čtyři procenta mohou být odůvodnitelná, ale osm procent už ne,“ řekla pro listy Le Figaro a Le Soir bývalá ministryně financí Francie.

Na mysli měla přebytek bilance běžného účtu Německa vztažený k německému HDP, uvedl deník Berliner Zeitung. Podle Ifo institutu se loňský přebytek dostal na rekordních 297 miliard dolarů (téměř 7,5 bilionu korun).

Výrazný přebytek německé obchodní bilance dříve kritizoval také administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa prostřednictvím poradce pro obchod Petera Navarry.

Lagardeová nicméně pochválila Německo za vstřícný přístup k uprchlíkům, protože tím zvyšuje domácí investice a spotřebu. „Dobrou zprávou je, že Německo musí více investovat také díky financování uprchlíků,“ řekla šéfka MMF s tím, že fond doporučuje zemi ještě masivnější investice, například do infrastruktury pro širokopásmový internet, jejíž potřebu začíná země pociťovat.

BRAND24

Související články:

„Startup“ Le Penová. Národní fronta si získává francouzskou mládež

Freiberg poslal Merkelové účet za uprchlíky. Požaduje 20 milionů

Sjezd francouzské Národní fronty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).