Menu Zavřít

Expanze čínské Wandy v Hollywoodu pokračuje: kupuje producenta Miss America

4. 11. 2016
Autor: archiv

Čínský konglomerát Dalian Wanda, který působí v mnoha odvětvích od realit po zábavní průmysl, koupí za jednu miliardu dolarů (24,4 miliardy Kč) americkou produkční firmu Dick Clark Productions. Ta připravuje udílení filmových cen Zlatý glóbus anebo soutěž krásy Miss America. Čínský podnik tak pokračuje v akvizicích, které už v Hollywoodu zahájil.

Někteří američtí zákonodárci v této souvislosti vyjadřují obavy z přílišného vlivu čínských firem na americká média. Majitelem společnosti Dalian Wanda je nejbohatší Číňan a realitní magnát Wang Ťien-lin, který však ujišťuje, že jeho zájmy jsou pouze obchodní.

Přečtěte si o Wandě a Spielbergovi:

Spielberg a šéf Alibaby budou společně dělat filmy

Steven Spielberg

Dalian Wanda už vlastní v USA druhý největší řetězec kin AMC, filmového koproducenta Legendary Entertainment, který stojí za filmovými díly Godzilla nebo Jurský svět, a má také vazby na společnost Sony Pictures. V Číně firma začínala v oblasti realit, než přešla k akvizicím v zábavním průmyslu. Otevřeně hovoří o snaze vytlačit z čínského trhu západní dovoz a stát se v zábavním průmyslu globálně uznávanou čínskou značkou.

Wang Ťien-lin chce přivést do Číny technologii, kterou používá při filmové produkci Hollywood. V dřívějším rozhovoru s agenturou Reuters se zmínil o možném převzetí některého z velkých filmových studií v USA. Wang také předpovídá, že tržby kin v Číně se do roku 2018 vyrovnají tržbám na největším světovém trhu, což je USA a Kanada. Na příštích deset let jejich růst odhaduje na 15 procent ročně.


O aktivitách čínské Wandy si přečtěte více:

Dravá Wanda rozšiřuje portfolio. Plní tím velký čínský fotbalový plán

BRAND24

Čína jako světová filmová jednička? Už tomu věří i IMAX

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).