Menu Zavřít

Čína jako světová filmová jednička? Už tomu věří i IMAX

23. 8. 2016
Autor: VR Bengaluru via Wikimedia Commons; CC-BY-SA-4.0

Americká společnost IMAX obrací svou pozornost na Čínu. Se zábavní společností Dalian Wanda uzavřela začátkem srpna největší smlouvu ve své historii, v jejímž rámci postaví v Číně v příštích šesti letech 150 nových kin. V tomto směru překoná více než dvojnásobně počet takových kinosálů ve Spojených státech.

„Tato dohoda posílí naši pozici na nejrychleji rostoucím filmovém trhu světa a navíc upevní náš vztah se společností Wanda,“ pochvaluje si výkonný ředitel společnosti IMAX Richard L. Gelfond. Už v loňském roce tvořily tržby z Číny 30 procent celkových výnosů IMAXu a tento poměr se má v budoucích letech ještě radikálně zvýšit.

IMAX nedávno přešel na systém dělení tržeb, který je zahrnutý také do dohody s Wandou. Dříve svůj kinematografický systém jednotlivým kinosálům jednoduše prodal a výnosy mu putovaly z licencování. „Majitelé kin nám zaplatili za instalaci systému a pak jsme dostali jen malé procento z tržeb za lístky,“ objasňuje Gelfond, který strategii firmy změnil.

Vývoj akcií IMAXu za posledních pět dní

IMAX se zaměřuje na velkorozměrové kinematografické systémy a zakládá si na co největším prohloubení filmového zážitku pro diváky. Po vybudování dohodnutých kinosálů jich bude mít v Číně už 742, z nichž 360 bude provozovat Wanda.

Nová smlouva jen podtrhuje nastolený trend, který má z Číny udělat světovou jedničku v návštěvnosti kin. Podle odhadů analytiků, které byly založeny na nebývalém nárůstu v prvním čtvrtletí, by Čína už v roce 2020 měla v tržbách za lístky překonat USA. Slabší druhé čtvrtletí by tuto dříve nemyslitelnou změnu mohlo oddálit jen o pár let.

Na Čínu sází i velká americká filmová studia. V budoucnu by se stále častěji mohlo stávat, že velké filmy, které nebudou mít úspěch v USA, komerčně zachrání čínští návštěvníci. Přesně to se povedlo v případě akčního fantasy filmu Warcraft podle populární série videoher.

Další technologická revoluce? IMAX využije virtuální realitu

IMAX se vrhá na virtuální realitu. První kina postaví v USA

 IMAX

Čínská společnost Wanda, kterou ovládá miliardář Wang Ťien-lin, je ve fázi velkých akvizic. Prostřednictvím firmy AMC Theatres, která patří do jejího konglomerátu, ovládla britský řetězec kin Odeon & UCI Cinemas Group a usiluje také o americkou konkurenci Carmike Cinemas. Její cíl je jasný – vybudovat největší řetězec kin na světě.

Kromě toho se Wanda angažuje například na poli sportu, kde uzavřela strategická partnerství s výrobcem oblečení Adidas a světovou fotbalovou asociací FIFA. Ťien-lin také otevírá patnáct zábavních parků v Číně a hodlá v tomto odvětví sesadit jasnou světovou jedničku, americkou společnost Disney.


Přečtěte si, jak mají Číňané zachraňovat hollywoodské propadáky:

Nový filmový trend. Hollywoodské propadáky zachrání Čína

 Fronta v Číně - ilustrační foto

O aktivitách společnosti Wanda dále čtěte:

BRAND24

Dravá Wanda rozšiřuje portfolio. Plní tím velký čínský fotbalový plán

Za falešnou Sněhurku žaloba. Disney rozjíždí válku zábavních parků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).