Menu Zavřít

Elkoplast zvažuje žalobu na stát. Neprodanou marihuanu chce darovat

10. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Pěstitel a dodavatel léčebného konopí Elkoplast Slušovice zvažuje právní kroky vůči Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Úřad odmítl převzít marihuanu, kterou měl podle smlouvy odkoupit. Firma teď nabízí sušinu jako dar.

„My jsme zadání výběrového řízení splnili a do konce smlouvy vypěstovali požadovaných 41 kilogramů léčivého konopí s patřičnými vyhovujícími certifikáty. Jsme přesvědčeni, a budeme to chtít dokázat popřípadě i soudní cestou, že komplikace, které vznikly, nebyly naší vinou,“ potvrzuje pro web Euro.cz jednatel Elkoplast Slušovice Ladislav Krajča.

„Spolupráce mezi SÚKL a společností Elkoplast Slušovice byla realizována na základě smlouvy, jejíž platnost vypršela ke dni 5. 10. 2016. Pokud se společnost Elkoplast Slušovice rozhodne tuto záležitost řešit soudní cestou, bude SÚKL tento postup plně respektovat,“ reaguje mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Firma, která zvítězila v tendru na domácího dodavatele léčivého konopí, měla marihuanu pro SÚKL dodat ve čtyřech dodávkách. Po první březnové dodávce 11,2 kilogramu konopí pěstitel u druhé dodávky plánované na červenec nedodržel podle úřadu závazky týkající se nutné certifikace a SÚKL ji tak odmítl odkoupit.

„Jedním z požadavků výběrového řízení bylo uvedení kontrolní laboratoře, jež je oprávněna vydat certifikát o kvalitě dodaného konopí. V době vyhlášení výběrového řízení však taková laboratoř na území České republiky neexistovala, z toho důvodu uzavřela společnost Elkoplast Slušovice s.r.o. smlouvu s renomovanou holandskou laboratoří s více než desetiletou zkušeností s rozbory léčebného konopí. Státní ústav pro kontrolu léčiv výběr této laboratoře akceptoval,“ popisuje začátek sporu Krajča.

Po uzavření smlouvy na dodávku léčebného konopí však došlo ke změně v české legislativě a nizozemský certifikát nepostačoval. Změna vstoupila v účinnost měsíc po uzavření předmětné smlouvy.

Problémy s certifikátem

Podle jednatele pěstitelské firmy došlo k problémům již u předání první šarže konopí pro léčebné použití v březnu. Úřad neakceptoval certifikát prokazující jakost konopí vydaný holandskou laboratoří, a to z důvodu přísnějšího požadavku české legislativy na testování jediné hodnoty uvedené v certifikátu oproti hodnotám požadovaným v Evropské unii.

Elkoplast si na ministerstvu zdravotnictví vyjednal výjimku v tom smyslu, že byl proveden dílčí test, jenž prokázal, že konopí splňuje u této jediné položky i českou a tedy přísnější normu. Státní ústav pro kontrolu léčiv však zároveň konstatoval, že další šarže konopí pro léčebné použití již tímto způsobem vykoupit nelze.

SÚKL nadále odmítal konopí pro léčebné použití převzít, když opakovaně tvrdil, že doložení certifikátu s dílčím testem tak, jak bylo u první dodávky provedeno Ministerstvem zdravotnictví, je nepřijatelné. Firma také žádala informaci, zda v Česku existuje laboratoř s požadovanými technickými parametry. Podle názoru jednatele úřad neodpověděl a záměrně obstruoval.

Nestihli zabalit zboží

Elkoplast nakonec firmu pro kontrolu s certifikací našel a koncem září, pár dní před vypršením lhůty pro dodání léčebného konopí, podepsal dohodu s E&H services.

„Této laboratoři byly předány vzorky všech dalších nevykoupených šarží pro jejich atestaci. Věděli jsme, že šarže č. 2 a 3 již nemohou být Státním ústavem pro kontrolu léčiv vykoupeny, jelikož zde uplynula 4měsíční doba od jejich sklizně, kdy v této lhůtě SÚKL odmítl konopí vykoupit, přesto však tyto šarže mají bezchybné certifikáty,“ uvádí Krajča.

Firma prý věřila, že stát odebere alespoň čtvrtou šarži konopí, která certifikát získala. SÚKL však nevykoupil ani tuto marihuanu. Údajně proto, že firma nestihla zboží zabalit do desetigramových balení a vytisknout a polepit štítky s údaji uvedenými v certifikátu.

Nový tendr

Elkoplastu tak zůstalo 30 kilogramů nevykoupeného konopí. „S ohledem na lhůty trvanlivosti konopí a nezájem Státního ústavu pro kontrolu léčiv toto konopí vykoupit, rozhodla se společnost Elkoplast Slušovice vypěstované a řádně uskladněné konopí pro léčebné použití České republice darovat, a to k léčebným účelům českých pacientů, případně pro účely vědecké,“ nabízí firma zboží bezplatně.

SÚKL vypsal začátkem října tendr na nového dodavatele. Podmínky pro zájemce zůstávají stejné jako u poslední soutěže. „Nabídky lze podávat až do 25. 11. 2016, počty podaných nabídek a další informace budeme tedy případně zveřejňovat až po tomto datu,“ komentuje tendr tiskové oddělení SÚKL. Firma Elkoplast se do nové soutěže nepřihlásila.

CONTENT24

Marihuana slouží jako doplňkové léčivo pro pacienty s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.


Čtěte také:

Šance pro pěstitele. Stát hledá nového dodavatele konopí

Australská konopná firma Creso přichází do Česka. Přes Slovensko

Nevyhrál jen Trump. Tři státy USA schválily rekreační užívání marihuany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).