Menu Zavřít

ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky

2. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst pak banka odhaduje na 2,4 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí listopadové prognóze přitom počítala ČNB v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta.

Bankovní rada ČNB dnes zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

ČNB zvýšila odhad vývoje inflace v prvním čtvrtletí 2018 na 2,5 procenta z dřívějších 2,4 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2018 odhad ponechala na 2,3 procenta. Inflace přitom koncem loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k dvouprocentnímu cíli ČNB. Podle prognózy přitom počínaje zhruba polovinou roku 2017 budou podle Rusnoka splněny podmínky pro udržitelné plnění inflačního cíle i do budoucna.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka vyrovnaná. Zvýšit nebo snížit inflaci proti stávajícím odhadům může totiž vývoj kurzu koruny po opuštění kurzového závazku.


Intervence budou pokračovat. Čtěte dále:

ČNB potvrdila pokračování intervencí, úrokové sazby nechala na minimech

 Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

BRAND24


Ministerstvo financí v makroekonomické prognóze tento týden zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta z listopadových 2,5 procenta. Pro loňský rok odhad úřad také zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. V roce 2018 ekonomický růst podle prognózy MF mírně zpomalí na 2,4 procenta.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).