Menu Zavřít

Agrofert staví v Německu pekárnu za 8,5 miliardy

28. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Chemický a potravinářský koncern Agrofert buduje v Německu pekárnu za 8,5 miliardy korun. Část výrobních linek má být v provozu letos na podzim. Koncern do svých pekáren během tří let investuje deset miliard korun, zbylých 1,5 miliardy v Česku. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Agrofert a další svou firmu SynBiol nedávno převedl do svěřenských fondů ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, firmy tak dál mají možnost čerpat nenárokové dotace.

O výstavbě pekárny jsme již před časem na Euro.cz informovali. Vzniká ve Wittenbergu, kde Babiš investuje do tamních firem a nemovitostí miliardy korun.

Nová pekárna je druhou největší investicí Agrofertu, napsaly HN. Pro německý trh bude vyrábět balené a předpečené pečivo. Ve Wittenbergu (asi 100 kilometrů jižně od Berlína) vyroste v areálu Babišovy chemičky SKW Piesteritz, což by mělo přinést úsporu v nákladech. Pekárnu Agrofert staví na vlastních pozemcích, bude využívat odpadní teplo z chemičky a spolu s ní nakupovat energie.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k zákonu o střetu zájmů:

Lex iluze

 Páral

„Obor pekařiny nyní hodláme nejvíc rozvíjet a budeme do něj masivně investovat,“ řekl předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša. Investice v Německu směřují do jednoho z největších zdejších pekárenských řetězců Lieken, který Agrofert koupil od italské potravinářské firmy Barilla před čtyřmi lety. Některé závody řetězce v uplynulých letech Agrofert zavřel.

V Česku investuje Agrofert do stavby nové pekárny v Rosicích u Brna a do nových linek na výrobu chleba, toustů a sendvičů v Zelené louce u Prahy. V Rosicích firma za 600 milionů korun zbourala starou těstárnu a novou pekárnu otevřela v minulém týdnu.

BRAND24

Agrofert v pekárenství vedle německé firmy Lieken vlastní společnost Penam, která má 12 pekáren a čtyři mlýny v Česku a pět pekáren a čtyři mlýny na Slovensku. V prostějovské firmě Profrost vyrábí zamražené pečivo. V Maďarsku Agrofertu patří výrobce toustového chleba a trvanlivého pečiva Ceres. Roční tržby všech pekáren v koncernu přesahují 20 miliard korun, firmy zaměstnávají víc než čtyři tisíce lidí, píšou HN.

Čtěte dále:

Agrofert útočí na žalobce: soud se vinou Agroteku nezabýval

Babišovy firmy prý získaly za deset let zakázky za 35 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).