Menu Zavřít

Miroslav Zámečník: Obchod mezi Amerikou a Evropou. Co bude dál?

Autor: ČTK

Obchodní vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy se dost možná dostávají do podstatně neklidnějších vod, než na které jsme byli zvyklí.

Obraty vzájemného obchodu v řádu stovek miliard, ohromné objemy kumulovaných vzájemných investic a celkově velmi těsné propojení hospodářské, politické, kulturní i obranné. Obchodní vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy rozhodně nejsou žádnou trivialitou. A po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se nad transatlantickým spojením vznáší víc otazníků než kdykoli od konce druhé světové války. Když zůstaneme u obchodních vazeb a „doma“, pak i tady je potřeba vnímat sázky jako hodně vysoké.

Více než Slovensko

Vzájemný obchod Česka se Spojenými státy totiž sice není na první pohled nijak zvlášť velký (loni 2,2 procenta vývozu, 86,5 miliardy korun), zhruba srovnatelný s Belgií. Nevěřte ale prvnímu pohledu. Z hlediska vývozu české přidané hodnoty, a to je to, na čem koneckonců záleží, jsou Spojené státy mnohem významnějším partnerem, než klasické obchodní statistiky „v přeshraničním pojetí“ prozrazují.

Vysvětlení je jednoduché a spočívá ve vysoké integraci českého průmyslu s tím německým, takže přidaná hodnota vytvořená v Česku se prostřednictvím vývozu do Německa nakonec ocitá ve Spojených státech, kde uspokojuje tamní konečnou poptávku. Již před osmi lety vyšlo analytikům z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, že v Americe se spotřebovává více české přidané hodnoty než na Slovensku, byl to tehdy druhý nejvýznamnější trh. Od té doby se na tom mnoho nezměnilo. Mimochodem totéž platí i v případě dovozu.

Největší vývozci z EU
Německo 28,2% Nizozemsko 7,0%
Británie 12,9% Belgie 5,6%
Francie 10,5% Španělsko 5,0%
Itálie 10,4% Ostatní země 20,4%

Obchod se zbytkem světa 2015 (Zdroj: Eurostat)

Takže to, co se v obchodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy po příchodu Donalda Trumpa stane, bychom ve vlastním zájmu měli brát velmi vážně. Potíž je v tom, že nevíme, co bude, a to nejen v Praze, ale ani v Bruselu, který za EU obchodní dohody vyjednává. Jak se můžete dozvědět od komisařky pro obchod Evropské komise Cecilii Malmstromové, žádná jednání o dalším osudu transatlantické ekonomické dohody TTIP s Trumpovou administrativou dosud neproběhla, protože Trumpův nový hlavní obchodní vyjednávač (US Trade Representative) Robert Lighthizer ještě nebyl Kongresem potvrzen. Ani pak to ale nebude jednoduché.

Berte Trumpa vážně

Četné studie na obou dvou stranách uváděly celkově příznivé saldo efektů smlouvy na ekonomický růst a zaměstnanost mezi EU a Amerikou odhadované asi na 0,5 až 0,4 procenta HDP ročně. Při průměrných tempech růstu na obou stranách Atlantiku pod dvě procenta by se takový růstový impulz hodil, ale z Evropy i Ameriky zazněly už loni hlasy, že TTIP je v podstatě „mrtvá smlouva“, což před třemi týdny zopakoval Peter Navarro, nově jmenovaný šéf Národní rady pro obchod (National Trade Council).

Německo, které mělo loni vůbec nejvyšší přebytek běžného účtu na světě, přitom v podstatě obvinil z manipulace kurzem eura, které je podhodnocené, a země z toho profituje. Navíc si postěžoval na to, že v EU zavedená daň z přidané hodnoty údajně zvýhodňuje export oproti americké „sales tax“. Obojí je nonsens.

Největší dovozci v EU
Německo 18,8% Itálie 8,9%
Británie 15,2% Belgie 7,3%
Nizozemsko 14,4% Španělsko 6,4%
Francie 9,5% Ostatní země 19,5%

Obchod se zbytkem světa 2015 (Zdroj: Eurostat)

Euro je sice slabší, než by byla německá marka jako samostatná měna, ale kdo trochu sleduje debatu v Německu, vnímá především velký odpor proti politice nezávislé ECB, jež svými intervencemi fakticky způsobuje „měkké euro“ Německu navzdory. Pokud jde o DPH, pak ona se na vstupu do země skutečně platí, na výstupu zase vrací, ale vůči zahraničnímu obchodu je neutrální, protože zdaňuje spotřebu uvnitř dané země. Není to totéž jako americká představa o „border tax“, která vůči zahraničnímu obchodu v žádném případě neutrální není.

Evropská unie má na první pohled velké kladné „viditelné“ saldo ve vzájemném zbožovém obchodu, což Donaldu Trumpovi umožňuje nabízet až triviální řešení. Německá auta (s velkým podílem v Česku vyrobených dílů) by nejradši zatížil celní sazbou 35 procent. Kapitánům amerického hospodářství říká: „All you have to do is stay“- investujte doma a dostanete na oplátku nižší daně a regulace. Nastal čas začít brát Donalda Trumpa a jeho lidi vážně.

Přečtěte si další komentáře autora:

Daněmi proti proudu

A vidíte, to jsem si ani nevšim’ aneb Miliardy v českých rychlotratích

BRAND24

Lords of Finance

Stalking Horse – tvor užitečný nejen při lovu kachen


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).