Menu Zavřít

Komentář: Rychlejší růst korunu zřejmě nečeká

19. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Analytik Jan Bureš komentuje poslední vývoj kurzu koruny, která posílila díky dobrým statistikám z ekonomiky.

Silná čísla z ekonomiky katapultovala kurz koruny zpět do těsnější blízkosti 26 korun za euro. Je ale otázkou, zda česká měna sebere dost sil na opětovné testování této psychologické hranice.

Vývoj kurzu koruny k euru:

EURCZK Chart

Zdroj: IEconomics.com

Česká národní banka po výrazně silnějším růstu může zvyšovat sazby rychleji, než naznačuje poslední srpnová prognóza – možná již na podzim tohoto roku. To je pro korunu bezpochyby plus.

Pravděpodobně však k dalšímu růstu sazeb nesáhne již na zářijovém zasedání a bude chtít tak jako tak chvíli vyčkávat – vidět, jak se ekonomika a trhy s prvním utažením měnových šroubů sžijí.

Bankéři na dovolené

Během letních prázdnin také nelze čekat žádné agresivní komentáře z ČNB reagující na poslední silná data.
Jednak proto, že řada centrálních bankéřů čerpá dovolené, současně proto, že centrální banka klasicky reaguje až na zpřesněné odhady HDP – první odhad bývá častokrát později poměrně výrazně revidován.

V neposlední řadě také koruna podobně jako v posledních čtrnácti dnech může reagovat více na dění “venku” než doma.

Trvalé posílení zatím nehrozí

V české koruně zůstává velký objem spekulativních sázek na její zisky. Data z platební bilance ukázala, že minimálně do konce června přicházeli do korun noví sázkaři na její zisky.

Jejich trpělivost je pro další vývoj koruny kritická. Ta je podmíněna pohodou na globálních trzích a ochotou riskovat, kterou přiživuje minimálně v našem regionu pokračující měnová expanze ECB.

BRAND24

I když tedy rychlý růst koruně hraje do karet, hranice 26 korun za euro může být pro korunu zatím příliš velkým soustem.

Článek vyšel na webu Peak.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).