Menu Zavřít

Jak to česká armáda dělá, že je tak skvělá?

18. 3. 2017
Autor: Euro

Poslední, co vojsku chybí k dokonalosti, je žena s generálskou hodností. Alespoň tak to vidí ministerstvo obrany.

Sny jsou od toho, aby se plnily. A tak když na konci loňského léta ministr Martin Stropnický odtajnil svou vizi, jak hezké by bylo mít v armádě ženu-generálku, začalo hledání. A složité nebylo. K „dispozici“ jsou pouze čtyři plukovnice, z nichž nejvíc je od loňska vidět na Lenku Šmerdovou, která má pod palcem nábor nováčků.

Stropnický proto mohl před několika dny slavnostně pronést: „Na květen navrhnu jmenování první generálky. Po čtvrtstoletí existence Armády ČR je načase, aby součástí velení byla i žena.“

Skoro by se zdálo, že právě chybějící generálka je tím jediným, co brání české armádě k dokonalosti. Že žena v nejužším vedení generálního štábu bude od 8. května třešničkou na dortu, jež chybí vojsku k úrovni bundeswehru či jiných západních spojenců.


Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Stropnický koupil auto na obrázku. Za 94 milionů

Vstávej, zaspali jsme!

Česko-izraelská veselohra se švédskými kulisami


A i když na tuhle PR hru ministerstva obrany „jak-to-děláme-že-jsme-tak-skvělí“ řada lidí naskočila, neúčast žen v nejužším velení ozbrojených je naprosto nedůležitá. Jmenování nezmění nic na současném neutěšeném stavu armády, kde sice peníze jsou, ale chybí jakákoliv koncepce a vize.

Těžko říct, jestli vojáky v otrhaných maskáčích, muzejních vozidlech BVP-2, zastaralých přilbách, nefunkčních neprůstřelných vestách, s nedostatkem munice a špatnou výstrojí „rozparádí“ a nabudí první generálka stejně jako ministra obrany. Ovšem jestli chystané jmenování první ženy do vedení generálního štábu něco odhalilo, pak je to fakt, že pokud si Stropnický něco usmyslí, tak to musí projít, i když to třeba nedává smysl.

Opakuje se situace z jara 2015. Tehdy přišel ministr obrany s tím, že náčelníkem vojenské policie jmenuje jejího podplukovníka Pavla Kříže. Generálnímu štábu navzdory. V den jmenování se Kříž stal plukovníkem a o necelý rok později i generálem. Dobrá zpráva na závěr – zázraky se dějí.

BRAND24

Bez nákupů přes Lucembursko a USA se české ministerstvo obrany neobejde. Přečtěte si více:

Pozor na přilbu. Vojáci sice mají moderní pušky, ale hlavu jim chrání zastaralé přilby.

O české armádě dále čtěte:

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

Eminence v pozadí: kam až sahá vliv generála Šedivého

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

Škodovka chce do armády. Její Kodiaq vyzve landrover i toyotu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).