Menu Zavřít

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

16. 3. 2017
Autor: siebert martin/euro

Dva tisíce nováčků ročně. Takový cíl si dala česká armáda, aby naplnila dlouhodobě nezaplněné posádky. Jenže generálové přiznávají, že tempo bude velmi těžké udržet. Potíže by mohly přijít už letos.

„S ohledem na situaci na trhu práce je pravděpodobné, že se množina vhodných adeptů pro službu v armádě bude postupně snižovat,“ potvrzuje náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Na mysli má nejen velmi nízkou nezaměstnanost, ale také fakt, že masivní nábor nyní probíhá i u policie. „Již nyní proto řešíme, jak udržet současné vysoké tempo náboru – tedy řádově 2000 nových vojáků ročně – i v dalších letech,“ pokračuje Bečvář.

Že to nebude lehké, ukázal hned leden. Do základního výcviku mělo podle představ velitelů nastoupit 530 nováčků, ve skutečnosti jich přišlo jen 498. Statistiku vylepšilo alespoň 21 dalších bývalých vojáků, kteří se po pauze vrátili do služby. Do dubnového výcviku by mělo přijít dalších 550 kadetů, srpnového 370 a říjnového opět 550.


Švédové zavádějí povinnou vojenskou službu:

Švédsko obnovuje povinnou vojnu, také kvůli aktivitám Ruska

 Švédská armáda


Aby je náboráři dokázali do služby nalákat, řeší, jak práci v české armádě zatraktivnit. Začali tak více spolupracovat se školami – letos poprvé se vojáci s branným programem POKOS objeví i mezi středoškoláky – a úřady práce. „Nové atraktivní pořady o armádě by se měly dostat na obrazovky České televize,“ přidává Jan Šulc, mluvčí generálního štábu. Několikadílný seriál má přiblížit, co všechno práce profesionálního vojáka obnáší.

Že je posily nutné získat co nejdříve, přitom vědí především velitelé protiletadlového pluku ve Strakonicích a dělostřelců v Jincích. V obou posádkách panuje dlouhodobě nedostatek vojáků. „Velký dluh neseme z minulosti, kdy v rámci restrikcí byla u těchto jednotek takzvaně ,zažlucena´, tedy neobsazována řada míst,“ vysvětluje počátek potíží Jan Šulc.


Čtěte komentář autora k armádnímu nákupu:

Stropnický koupil auto na obrázku. Za 94 milionů

Ondřej Stratilík


Navíc v Jihočeském i Středočeském kraji je o zaměstnance velký zájem. „Například u protiletadlového raketového pluku potřebujeme doplnit řadu elektrotechnických specialistů, kteří se na trhu práce jen obtížně rekrutují, podobně technicky zdatní musí být i dělostřelci,“ doplňuje Šulc. Generální štáb teď věří, že nováčky do těchto míst přiláká i plánovaná modernizace techniky – především nákup nových houfnic a raketových protivzdušných systémů.

BRAND24

Ovšem i když by se zadařilo a do armády letos nastoupilo dva tisíce lidí, skutečný přírůstek bude mnohem nižší. Každoročně totiž několik stovek vojáků ze služby odchází. Třeba loni se podařilo přijmout 2148 lidí, jenže na druhou stranu se 842 příslušníků ozbrojených sil s uniformou rozloučilo.

Čtěte další zprávy z rezortu obrany:

Eminence v pozadí: kam až sahá vliv generála Šedivého

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

Potvrzeno. Česká armáda příští rok odejde ze Sinaje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).