Menu Zavřít

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

27. 2. 2017
Autor: Jiří Hokův, MOČR

V opakované soutěži alianční agentury NSPA zvítězila firma Pramacom-HT. České armádě dodá v první vlně 2500 přístrojů nočního vidění, opce mluví o dalších 1600 kusech.

„Výsledek potvrzuje, že české firmy s kvalitními produkty dokáží uspět i v tvrdé mezinárodní konkurenci,“ komentuje to ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Nákup v minulých dnech posvětilo i jeho kolegium. Pražská společnost Pramacom-HT s nabídkou svých přístrojů Mum-14 zvítězila v konkurenci dalších osmi podniků.

„Dostaneme 2500 kusů přístroje Mum-14 pro použití na přilbě, v ruce i na ručních zbraních, a 625 adaptérů, které z nich udělají binokulární zařízení,“ upřesňuje Jan Pejšek, mluvčí resortu. Dodávky by měly probíhat do letošního září. Čeští vojáci mají s touhle technologií zkušenosti, už v roce 2015 si pořídili téměř tisícovku Mum-14.

Cena kontraktu činí 202 milionů korun. Protože je ale součástí smlouvy opce na dalších 1600 kusů, je pravděpodobně, že finální účet bude ještě o zhruba 130 milionů korun vyšší.

Ministerstvo obrany chtělo přes alianční agenturu NSPA přístroje nočního vidění nakoupit už před rokem, soutěž ale musela být zrušena. Proti jejím výsledkům se objevily námitky, a tak úředníci NSPA na začátku loňského prosince vypsali tendr znovu.

BRAND24

O rezortu obrany dále čtěte:

Komentář: Česko-izraelská veselohra se švédskými kulisami

Kauza MADR: Stropnický neřešil cenu, radary budou o 600 milionů dražší

Škodovka chce do armády. Její Kodiaq vyzve landrover i toyotu

Překvapení na obraně. O uvolněné místo šéfa armádních nákupů není zájem

 Ministerstvo obrany


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).