Menu Zavřít

Made in USA. Hongkongská policie rozhání protesty americkým slzným plynem

17. 9. 2019
Autor: čtk

Slzný plyn a gumové projektily, kterými hongkongská policie rozhání demonstranty, se vyrábí v americké Pensylvánii. Zastavte jeho export, žádá kongresmany jeden z lídrů protestů Joshua Wong.

Joshua Wong, který je jednou z hlavních tváří protičínských protestů v Hongkongu, se v úterý bude snažit přesvědčit americké zákonodárce, aby zastavili vývoz prostředků pro zvládání davů do Hongkongu. Tamní policie například používá slzný plyn vyráběný společností Nonlethal Technologies v Pensylvánii.

„Je nutné, aby americká vláda zastavila vývoz zbraní pro potírání nepokojů, který využívá hongkongská policie,“ řekl Wong webu BusinessInsider.com. Vývoz těchto prostředků již zastavila Velká Británie a stejný cíl má také skupina amerických senátorů pod vedením Marka Rubia.

Měly by Spojené státy přestat vyvážet slzný plyn do Hongkongu?

Iniciativa v otevřeném dopise vyzvala ministra obchodu Wilbura Rosse a ministra zahraničí Mikea Pompea k tomu, aby přehodnotili pravidla pro vývoz zboží pro hongkongskou policii. Amerika musí zavést taková opatření, aby „ochránila obyvatele Hongkongu před policejní brutalitou,“ napsali senátoři. Zdůraznili také obavy, že vyvážené vybavení může být použito k potírání tamního disentu.

Protesty vypukly v Hongkongu v červnu. Původně byly namířeny proti návrhu extradičního zákona, postupem času se změnily v prostředek vyjádření nesouhlasu s omezováním autonomie, kterou Hongkong má na pevninské Číně. Demonstranti často nesou britské a americké vlajky a vyzývají Západ k „osvobození Hongkongu“.

Policie k rozehnání demonstrací používá slzný plyn, gumové projektily i vodní děla s obarvenou vodou pro snazší identifikaci demonstrujících. Aktivisté se vybavují plynovými maskami, helmami a ochrannými brýlemi. Peking proto cenzuruje místní e-shopy, tak aby si demonstranti nemohli obnovit zásoby. Kupcům z pevninské Číny se ale tyto položky zobrazí, napsala agentura Bloomberg.

Před mučením protřepat: Česko vyváží sérum pravdy do řady problematických zemí  Thiopental, neboli sérum pravdy

Čtěte také:

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čtyři modernizace po čtyřiceti letech. Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Čína utahuje šrouby. Zablokovala weby The Washington Post a The Guardian

V Hongkongu dochází výstroj pro demonstranty, celníci zabavují zásilky

BRAND24

Protesty v Hongkongu: policie zadržela prominentní aktivisty Wonga a Chowovou

Ústupek demonstrantům. Správkyně Hongkongu oznámila stažení návrhu extradičního zákona

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).