Menu Zavřít

Aktivních hostitelů na Airbnb podle správce bytů ubylo. Firma tvrdí opak

12. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Počet aktivních hostitelů v Praze na Airbnb stagnuje. Služba se začíná profesionalizovat, zásah Finanční správy také zpomalí nárůst počtu nových nabídek. Uvádí to společnost Blahobyty, která je největším správcem bytů pronajímaných přes Airbnb. Samotná Airbnb s tím nesouhlasí a tvrdí, že počet hostitelů i jejich hostů v hlavním městě výrazně roste.

V loňském prosinci bylo na Airbnb v Praze 3211 hostitelů, kteří poskytli ubytování, o rok dříve 3578. V meziročním srovnání jde o desetiprocentní pokles, uvádí portál společnosti Blahobyty. Airbnb s uvedenými čísly a jejich interpretací nesouhlasí.

„Airbnb v Praze i v celé České republice roste. Více než 7000 pražských hostitelů v minulém roce přivítalo 800 tisíc hostů, což je meziročně o 60 procent více,“ uvedla společnost v prohlášení.

Drtivá většina (68 procent) z hostitelů nabízí pouze jednu nemovitost. Více než polovina pronajímatelů nabízí svůj byt jen občas, jen 44 procent bytů je dostupných v průběhu celého roku.

Přestože počet bytů v nabídce nadále roste, vydělávat se podle zakladatele společnosti Blahobyty Adama Nedvěda dlouhodobě daří jen menší části pronajímatelů. „Skokový nárůst nových pronajímatelů v Praze již nelze očekávat. Navíc pravidelné příjmy z nájmu dosahující vyšších desítek tisíc korun vykazovalo jen několik tisíc uživatelů,“ uvedl Nedvěd.


Zájem o Česko roste. Loni se v něm ubytovalo rekordních 20 milionů turistů

 Turisté na Staroměstském náměstí v Praze


Trh domácího ubytování začíná být regulován. Finanční správa loni vydala pravidla pro danění z výdělku prostřednictvím ubytovacích platforem. „Mnoho majitelů bytů se postupně profesionalizuje. To v praxi znamená, že nejenže se zpomalí nárůst počtu nových pronajímatelů, ale zejména to stávající vlastníky vede k tomu, že vyhledávají služby či společnosti, které budou situaci řešit za ně. To je nejen nabízet ubytování, ale i řešit potřebnou administrativu a podobně,“ dodal Nedvěd.

Služby Airbnb jsou nejoblíbenější mezi mladými lidmi ve věku do 30 let, ti tvoří celých 70 procent objednávek v hlavním městě. Jezdí spíše na kratší dobu - na tři až čtyři dny v průměru. Starší turisté zůstávají déle. Lidé ve věku nad 65 let nejčastěji stráví v Praze týden či více. Do Prahy míří přes Airbnb nejčastěji turisté z Německa, Spojených států a Francie.

BRAND24

Airbnb funguje v České republice od roku 2009. Na trhu dále působí například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo. Prostřednictvím Airbnb se od září 2016 do září 2017 ubytovalo v Česku 908 tisíc hostů, což je meziroční nárůst o 64 procent. V České republice je přes deset tisíc hostitelů.

Čtěte také:

Jak spočítat výletníky: sledování mobilní stopy ukazuje přesnější výsledky

Turistů v Česku přibývá. CzechTourism chce odlehčit Praze a posílit regiony

Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

Máme toho dost. Evropská města zahajují ofenzivu proti turistům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).