Menu Zavřít

Kauza opencard: Soud podruhé zrušil rozsudek nad bývalým pražským primátorem Hudečkem

15. 7. 2019
Autor: Archiv MF

Pražský vrchní soud podruhé zrušil odsuzující rozsudek v kauze opencard a pražských radních. Odvolací senát vrátil případ k novému projednání Městskému soudu v Praze, uvedla Česká televize. Prvoinstanční soud loni v prosinci uložil dvouleté podmíněné tresty bývalému primátorovi Tomáši Hudečkovi (dříve TOP 09) a někdejšímu radnímu pro dopravu Josefu Noskovi. Bývalá radní pro informatiku Eva Vorlíčková a šéf magistrátních informatiků Jan Teska dostali tříletou podmínku. Všichni se odvolali.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení pravidel hospodářské soutěže udělil městský soud obžalovaným stejné tresty už v září 2016. Odvolací senát však rozsudek následně zrušil s tím, že soudce dospěl k nesprávným skutkovým zjištěním. Některé části výpovědí svědků i obžalovaných totiž při hodnocení důkazů opomenul, jiné zase nepřesně interpretoval. Loni v prosinci pak městský soud uvedl, že „neshledal důvody pro jakoukoliv změnu skutkových zjištění.“

Případ se týká kontraktů s tehdejším vlastníkem práv k opencard, firmou Haguess. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnotící komise. Podle rozsudku tím Haguess neoprávněně zvýhodnili. Obžalovaní ale poukazovali na to, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Společně se zmíněnou čtveřicí byl v roce 2016 nepravomocně odsouzen i další bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), a to k podmínce v délce 2,5 roku. Druhý verdikt se jej netýká, protože lékař se v mezičase dostal do Sněmovny a jeho stíhání bude moci pokračovat až po skončení poslaneckého mandátu.

Dalších deset obviněných justice už dříve pravomocně osvobodila. Týká se to bývalých radních Lukáše Manharta, Václava Novotného, Pavla Richtera, Heleny Chudomelové, Radka Lohynského a Ivana Kabického. Osvobozeni byli i zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a externí členové hodnotící komise Aleš Němeček a David Kučera.

BRAND24

Glosa Ondřeje Hergesella: Drahá a zastaralá Lítačka

Přečtěte si také:

Metro D: Praha podepíše dohodu s vlastníky pozemků u stanice Nádraží Krč

Klíčové dopravní stavby nezastavíme, zní z pražské radnice. Které to ale podle koalice jsou?

Ťok a zástupci Prahy se shodli na zahájení výkupu pozemků pro dostavbu okruhu

Praha chce vrátit tramvaje na Václavské náměstí, dopravní podnik začne s přípravami

Blamáž na trase D: Praha a DPP nemohou vyhlásit výtvarnou soutěž na stanice

Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).