Menu Zavřít

Tusk chválí návrhy Mayové. Na dohodu o brexitu je ale méně a méně času, upozorňuje

19. 9. 2018
Autor: čtk

Některé návrhy britské premiérky Theresy Mayové týkající se například budoucí spolupráce v oblastech jako je bezpečnost či zahraniční politika jsou podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska pozitivní. Ačkoli je nyní na úspěšné dojednání brexitu možná více naděje, je zároveň "méně a méně času", upozornil šéf unijních summitů.

Tusk potvrdil, že jednání s Londýnem o „rozvodové smlouvě“ a o souběžně připravované politické deklaraci o budoucí podobě vzájemných vztahů po britském odchodu z evropského bloku má zájem uzavřít ještě letos na podzim. Intenzivně jednat je podle něj proto nutné každý den.

V rakouském Salcburku, kde se večer nejvyšší představitelé států a vlád osmadvacítky sejdou u večeře, zároveň potvrdil, že na polovinu listopadu svolá mimořádný summit sedmadvaceti zemí bloku (tedy bez Británie), kde by byly výsledné texty potvrzeny tak, aby mohla začít jejich ratifikace. Diplomaté mimo záznam v minulých dnech za nejpravděpodobnější datum označovali 16. listopad.

Británie opustí unii 29. března příštího roku a podmínky související s odchodem má popsat smlouva, nyní připravovaná vyjednávacími týmy obou stran. Finálně domluvená ale musí být několik měsíců před datem brexitu, čeká ji totiž ještě na obou stranách kanálu La Manche ratifikační proces.


Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Kamiony v přístavu Dover, ilustrační foto


Svůj pohled na brexitové rozhovory dnes večer kolegům z dalších hlavních měst EU přiblíží britská premiérka Theresa Mayová; ve čtvrtek u oběda s vývojem jednání sedmadvacet šéfů států a vlád - bez britské zástupkyně - seznámí vyjednavač EU Michel Barnier.

Součástí smlouvy o brexitu jsou už dojednané otázky jako je vyrovnání britských finančních závazků, přechodné období do roku 2020 či pojistky, mající i po brexitu občanům EU v Británii zajistit stejnou úroveň práv jako před ním.

Obě strany se však nemohou shodnout především na vyřešení režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. EU trvá na existenci pojistky, která by - pro případ, že Londýn nepřijde s lepším řešením - fakticky udržela Severní Irsko na unijním jednotném trhu. Návrhy, které v této oblasti Mayová předložila, podle Tuska potřebují další práci stejně, jako britské představy o hospodářské spolupráci mezi Británií mimo EU a evropským blokem.

BRAND24

Dále čtěte:

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Johnson znovu zkritizoval Mayovou. Brexitový plán je prý sebevražedná vesta

Nečekaný dopad brexitu. Na krabičkách cigaret se budou muset změnit odstrašující fotky

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

Pašeráci se těší na tvrdý brexit: to bude ráj

Otevřená hranice mezi Irskem a Británií přitahuje pašeráky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).