Menu Zavřít

Topolánek jde do boje o Hrad. Získal podpisy senátorů

6. 11. 2017
Autor: Martin Siebert, Euro

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se rozhodl kandidovat na prezidenta. Pro svou nominaci získal podporu senátorů. Podrobnosti své kandidatury chce oznámit v úterý, kdy je nutné přihlášky do prezidentské volby odevzdat.

Senátor Tomáš Grulich (ODS) sdělil, že nominační listinu podepsal jako desátý. Topolánek o víkendu oznámil, že se hodlá ucházet o funkci hlavy státu.

Vedle Grulicha potvrdil svůj podpis pod Topolánkovou nominační listinou také senátor Zdeněk Nytra (ODS). Oba serveru Aktuálně.cz řekli, že se ne ve všem ztotožňují s politickým působením bývalého premiéra. Nytra ale celkově hodnotí Topolánkovu politickou činnost pozitivně, Grulich zase vyzdvihl jeho působení v době českého předsednictví Evropské unie v prvním pololetí 2009. Mezi deseti podpisy je i jméno dalších senátorů za ODS Lumíra Aschenbrennera a Daniely Filipiové, uvedl server.

Podpis získal Topolánek podle Aktuálně.cz také od senátora Tomáše Czernina z TOP 09. Zdůvodnil to tím, že mu chyběl mezi adepty o Hrad výrazně politický kandidát. Czernin se zeptal Topolánka na jeho někdejšího blízkého spolupracovníka Marka Dalíka, který dnes nastoupil do vězení. „Zeptal jsem se ho rovnou na pana Dalíka a Mirek Topolánek mě ubezpečil, že i když je přesvědčený o jeho nevinně, tak by žádná milost nepřipadala v úvahu,“ podotkl Czernin.


Prezidentské volby 2018: kdo kandiduje

Inaugurace Miloše Zemana


Topolánek v neděli uvedl, že chce podpisy pro svou nominaci sehnat od pěti senátorských klubů, nejen od ODS. Připomněl přitom, že stranu před časem opustil. Nechce kandidovat za nějaký subjekt ani s podporou nějakého subjektu.

Topolánkovou kandidaturu přivítal bývalý prezident Václav Klaus. „Vždy jsem říkal, že prezidentem by neměl být 'Marťan'. Mirek Topolánek se v nejvyšších politických funkcích dlouho pohyboval, a je tedy v tomto ohledu jasným ne-Marťanem,“ uvedl Klaus. Dodal, že rafinované a spektakulární oznámení jeho kandidatury na poslední chvíli vnímá jako zřetelné vybočení z dosavadní nabídky protikandidátů Miloše Zemana. „Prostě Mirek Topolánek, jak ho všichni známe,“ podotkl Klaus.

Lídři pravice: Topolánek je vážným kandidátem

Předsedové ODS a TOP 09 včera označili Topolánka za vážného kandidáta. „Do prezidentské volby vstupuje nový kandidát s politickými zkušenostmi a zahraničně politickým rozhledem,“ uvedl Petr Fiala, předseda ODS. Topolánka považuje za vážného kandidáta, zda ho ale ODS ve volbě podpoří, Fiala neuvedl. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija České televizi řekla, že byla oponentem Topolánka, když byl předsedou a premiérem, ale jeho rozhodnutí kandidovat na prezidenta vítá. Oficiální postoj k prezidentské volbě chtějí občanští demokraté představit počátkem nadcházejícího týdne.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Topolánkovou kandidaturou nijak nadšený není. „Pan Topolánek rozhodně není mým favoritem na prezidenta už z historie,“ řekl Bartoš v televizi Prima.

Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Topolánkovu kandidaturu uvítal. „Do hry vstoupil kandidát, který se může prezentovat prokazatelnými zkušenostmi nejenom premiéra, ale i respektovaného předsedy Rady Evropské unie, což jsou zkušenosti, které jeho soupeři nemají.“ řekl Kalousek.

Kariéra Mirka Topolánka:

EBF24

- Topolánek vstoupil do nejvyšších pater politiky v prosinci 2002, když ho stranický kongres překvapivě zvolil nástupcem Václava Klause. ODS pod Topolánkovým vedením vyhrála řadu voleb a sestavila koaliční vládu, podle mnohých politologů však také zahájila cestu k odlivu příznivců.

- V březnu 2009 se ČSSD podařil pátý pokus o vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě, když s opozicí hlasovali i čtyři poslanci zvolení za koaliční strany. Topolánek se tak stal prvním českým premiérem, kterému parlament vyslovil nedůvěru.

- Necelé dva měsíce před volbami, 25. března 2010, Topolánek po sedmi letech ve funkci pod tlakem nejprve odstoupil z pozice volebního lídra a nakonec ke 12. dubnu odešel i z čela strany (ve volbách už nekandidoval). Preference strany klesaly a Topolánek se pro ni stával spíše přítěží. Poslední kapkou se staly jeho výroky na adresu církví a homosexuálů, které pronesl při fotografování pro gay magazín.

- Kontroverzní či vulgární výroky a útoky na novináře Topolánek používal během celé své politické kariéry a byl za to často kritizován i z vlastních řad. Kritizován byl i za některé své skutky, příkladem je tzv. kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění fotografií z jeho dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů. Topolánek byl také kritizován za příliš velký vliv svého kontroverzního poradce Marka Dalíka, který byl odsouzen za podvod při jednáních o nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu.

- V dubnu 2015 předseda ODS Petr Fiala oznámil, že Topolánek přestal platil členské příspěvky a už není členem strany.

- Po odchodu z politiky se angažuje v teplárenství a energetice.

- V květnu 2016 vydal knihu nazvanou Hlavně se nepos*at, ve které glosuje politickou situaci v Česku.

Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní

O prezidentských kandidátech dále čtěte:

Drahoš odevzdal kandidaturu na prezidenta. Má přes 140 tisíc podpisů

Favoritem bookmakerů je znovu Zeman. I díky politickému vývoji

Frontální útok miliardářů: zítra si vás koupíme

Odměna pro Zemana: Babiš nepostaví prezidenstského kandidáta

Přezkoumal bych Klausovu amnestii, naznači Fischer prezidentský plán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).