Menu Zavřít

Frontální útok miliardářů: zítra si vás koupíme

14. 10. 2017
Autor: Mladá fronta

Politika stále více zajímá nejbohatší Čechy. Jejich peníze postupně mění politickou soutěž v zemi. Kdo dá víc?

Před několika týdny došlo k pozoruhodnému setkání. Na neznámém místě v Praze se sešla zhruba desítka českých miliardářů, aby před důležitou lednovou prezidentskou volbou sladila své finanční toky směřující do politiky. Dohoda přitom nebyla nijak obtížná. Nikdo z přítomných si nepřál setrvání Miloše Zemana a z ostatních ohlášených kandidátů na prezidenta přicházel v úvahu pouze jediný kandidát: Jiří Drahoš.

Většina z těchto nejbohatších Čechů dosud Drahošovi žádný sponzorský dar neposlala. Ale ze schůzky už někteří odcházeli přesvědčeni o tom, že mu věnují minimálně statisíce. Jedním z nich byl hlavní akcionář Škody Trasportation Tomáš Krsek. Jeho dar už se na Drahošově transparentním účtu před několika dny objevil. Krsek přispěl půl milionem korun, a zařadil se tak mezi nejvýznamnější dárce Drahošovy kampaně.

Favoritovi druhého kola prezidentské volby už sponzoři přispěli celkem přes 15 milionů korun. Z toho stihl Drahoš utratit více než třetinu.

Podle informací týdeníku Euro se této miliardářské schůzky zúčastnili i někteří lidé, kteří při minulé prezidentské volbě podporovali či volili Miloše Zemana.

To ukazuje na nespokojenost značné části lídrů českého byznysu se Zemanovým dosavadním výkonem. Kdo další se na setkání potenciálních Drahošových sponzorů ukázal, zůstává nejasné. Podle vyjádření jednoho z aktérů, který si nepřál být jmenován, není účelem darů zajištění nějaké přímé protislužby od budoucího prezidenta. Snahou naopak je spojit finanční toky od jednotlivých vlivných lidí.

 Miliardáři v zádech Jiřího Drahoše
Drahoš a jeho miliardáři

„Pokud dnes chcete v české politice něco změnit, musí se na tom dohodnout několik nejbohatších lidí“ říká bez obalu jeden z byznysmenů. I proto je možné, že se čeští miliardáři nakonec budou na Drahošově transparentním účtu předhánět, kdo přispěje víc. „Jak se prezidentská volba blíží a Jiří Drahoš je čím dál větším favoritem, peníze budou přibývat“ řekl týdeníku Euro jeden z účastníků pod podmínkou anonymity.

Bývalý šéf Akademie věd už delší dobu přitahuje pozornost českého kapitálu se zájmy ve veřejném dění. V první vlně - hned poté, co oznámil kandidaturu - mu přispěla trojice byznysmenů, kteří jsou mu dlouhodobě nejbližší. Dva miliony poslal Drahošovi majitel Jablotronu Dalibor Dědek, půlmilionem přispěli spolumajitel finanční skupiny RSJ Libor Winkler a vlastník firmy Wikov Martin Wichterle.

Dalšího půl milionu poslali také uhlobaroni z bpd partners. Tuto společnost spoluvlastní miliardáři Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský, kteří vydělali velké peníze prodejem podílu v Mostecké uhelné společnosti Pavlu Tykačovi. Bpd partners navíc Drahošovi poslali další půl milion prostřednictvím své firmy Lučební závody Draslovka Kolín.

Atomové kufříky

Tlačenice miliardářů na transparentním účtu Jiřího Drahoše není letos v české politice ničím neobvyklým. Ještě nikdy za posledních 28 let se do politického boje nezapojilo tolik nejbohatších Čechů jako právě teď, před nadcházejícími dvěma volbami. Řada z nich při neformálních rozhovorech připouští, že jednou z jejich hlavních motivací je vyrovnat síly po rázném nástupu Andreje Babiše.

V této souvislosti nelze nezmínit slavný „atomový kufřík“, jak spolumajitel Penty Marek Dospiva označil svůj vstup do veřejného života prostřednictvím koupě regionálních Deníků a sponzoringu nové strany Realisté. Babišův úspěch pro mnohé zafungoval jako stimulant zájmu o politické dění, což má na domácí politické scéně dalekosáhlé důsledky. Stejně jako Babiš touží i ostatní politické dění ovlivňovat a nechtějí jen přihlížet tomu, jak jim šéf hnutí ANO diktuje pravidla pro jejich byznys.

Tato změna ve financování téměř všech nejdůležitějších politických stran v zemi ovlivňuje skladbu programu kandidujících subjektů a přitahuje i angažmá některých známých tváří, které dosud vstup do politiky odmítaly. Babišovi se ke vstupu do politiky povedlo přemluvit například Martina Stropnického či Pavla Teličku. Dospiva přitáhl Petra Robejška, Pavel Sehnal prosazuje na Hrad Vratislava Kulhánka. Ve všech popsaných případech přitom hrály obrovskou roli peníze, kterými miliardáři zaručili politickou budoucnost zmíněných osobností. V politickém vývoji Česka jde pravděpodobně o významnější změnu celé zdejší politiky, než jsme nyní schopni posoudit.

Mnozí čeští miliardáři vstupují se svými financemi na politickou scénu poprvé. Premiéru aktuálně prožívá také spolumajitel finanční skupiny RSJ Karel Janeček. Ve veřejném prostoru na dohled politiky bruslil už delší dobu, ale dosud nikdy úzce nespolupracoval s žádným politikem či politickým projektem. Nyní je důležitou postavou v pozadí nového středového hnutí Tak jo!, jehož vznik iniciovali mimo jiné i lidé, které Janeček zaměstnává ve svém projektu Demokracie 21, zaměřujícím se například na změnu volebního systému.

Janeček dává práci jednomu z hlavních hybatelů hnutí, datovému analytikovi Petru Bouškovi. Zaměstnává také bývalého redaktora České televize a nynějšího ředitele Janečkova projektu Prezident 21 Ondřeje Koutského, který donedávna působil v realizačním týmu hnutí. Ještě před několika měsíci pro Janečka pracoval i arabista Přemysl Kubát, který je členem přípravného výboru hnutí. Janeček navíc aktivně pomáhá při shánění dostatečně přitažlivých osobností.

Petr Bouška

Třicátník Petr Bouška je jedním z největších hybatelů macronovské politiky v Česku. Zaměstnává a podporuje ho Karel Janeček. Bouška ale trvá na tom, že miliardář do fungování nového hnutí nezasahuje.

Díky svým dlouholetým aktivitám ve veřejném prostoru má totiž tolik potřebné kontakty. Snažil se lidi z hnutí propojit například se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, s nímž se dobře zná. „Naprosto spontánně jsem jim to nabídl a zavolal mu,“ popisuje dnes Janeček pár týdnů starý telefonát s pirátským předákem.

S nově vznikajícím hnutím sympatizuje rovněž miliardář Dalibor Dědek, který kromě prezidentské kandidatury Jiřího Drahoše finančně podporuje i Starosty a nezávislé. Z jejich ústecké kandidátky ale na poslední chvíli odešel. Původně měl zájem poskytnout finanční injekci také hnutí Tak jo! Na setkání s jeho zástupci na trávníku u jedné severočeské benzinové pumpy se však podle informací týdeníku Euro nechal slyšet, že se chce stát českým premiérem.

A k tomu potřebuje příslušnou politickou stranu. Hnutí Tak jo! podle slov jednoho z jeho zákonných zmocněnců Petra Boušky nechce sloužit miliardáři jako výtah k moci. Členové hnutí prý nehodlají být pouhými „zaměstnanci“ nějakého miliardáře.

Poradce od Macrona

Janeček i Dědek chtějí hnutí podporovat i jinak. „Řekl jsem, že mí kolegové (Janečkovi podřízení - pozn. red.) nad tím mohou trávit svůj čas. Pokud by se na mě někdo z nich obrátil, abych mu pomohl zkontaktovat někoho, koho třeba znám, tak si to dovedu představit. Podobně jako v případě pana Bartoše,“uvedl v rozhovoru pro týdeník Euro miliardář Janeček.

To je jen jeden z důkazů, že s odlukou nového hnutí od Karla Janečka to není tak horké. Spolupráce je dobře patrná i v další rovině. Vzorem Tak jo! je francouzská vládnoucí strana En Marche! a vznik českého hnutí s Čechy konzultuje americký poradce Lex Paulson, který patří mezi hlavní strůjce Macronova úspěchu. Paulson pravidelně dojíždí do Prahy na pozvání nikoho jiného než Karla Janečka, který ho za jeho práci také odměňuje. Zakladatelé hnutí se například díky Paulsonovi dostali na exkurzi do ústředí En Marche! a měli možnost konzultovat rozjezd projektu s dalšími Macronovými poradci. Z ústředí En Marche! si čeští macronisté odvezli i webovou aplikaci pro hromadnou tvorbu programu a spojování různých lidí sympatizujících s hnutím.

Jak již informoval týdeník Euro před několika dny, s hnutím Tak jo! chtějí spolupracovat i někteří členové platformy Spin, u jejíhož zrodu stál bývalý ministr spravedlnosti a šéf ODA Jan Kalvoda.


Kalvoda se vrací. Chce uspět s novým hnutím Tak jo

 Jan Kalvoda v roce 2017


„Muž s fajfkou“, jak je jeden z nejvlivnějších veřejných činitelů 90. let dodnes přezdíván, se chce prostřednictvím Tak jo! vrátit do aktivní politiky. Hnutí dále zlákalo ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka či Jiřího Kotka, neúnavného bojovníka proti korupci, který upozornil například na proslulou karlovarskou losovačku.

Zakladatelé Tak jo! hovoří o možné spolupráci i s další tváří Spinu, bývalým novinářem Tomášem Klvaňou. Tak jo! chce zasáhnout do říjnových voleb jako takzvaný registrovaný třetí subjekt a plánuje pomocí veřejných diskusí podporovat především ideově blízké strany Pirátů, Zelených či Starostů a nezávislých.

Z finanční skupiny RSJ se ale o politiku nezajímá jen sympatizant Tak jo! Karel Janeček či donor Jiřího Drahoše Libor Winkler. Do politického sponzoringu se pustil i třetí z hlavních podílníků Václav Dejčmar. Přispěl 160 tisíci na PR služby Pirátům. Právě Česká pirátská strana zažívá v posledních měsících velký zájem ze strany známých českých byznysmenů. Poprvé od svého založení má totiž reálnou šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Kromě Dejčmara jí přispěl též internetový podnikatel a bývalý spekulant s doménami Jan Barta, ato 100 tisíci na vyřizování voličských průkazů zejména pro mladé lidi ve velkých městech. Přítel pana premiéra

Velmi zajímavá situace se odehrává ve finančním zákulisí Lidového domu. Sociální demokraté nutně potřebují držet krok s hnutím ANO, které má takřka neomezené finanční zdroje. ČSSD již od 90. let neměla nouzi o důležité figury českého byznysu, které se kolem ní pravidelně objevovaly. A jako politická strana se stabilním voličským jádrem nemá nouzi ani nyní.

Prostřednictvím blízkého přítele premiéra Sobotky Radka Pokorného je ČSSD historicky spjata například se Zdeňkem Bakalou, pro něhož Pokorný pracoval jako advokát, a dokonce zasedal v dozorčí radě Bakalova mediálního domu Economia.

Člen ČSSD Pokorný mimoto dodnes působí v nadacích bývalého ředitele ČEZ Martina Romana. I tento byznysmen, jehož majetek se odhaduje na několik miliard korun, má k ČSSD blízko. Podobně jako jeden z desítky nejbohatších Čechů Pavel Tykač, jehož zájmy v těžebním průmyslu ČSSD v parlamentu dlouhodobě hájila.

Mediálně letos Sobotku výrazně podpořilo vydavatelství CNC, které vlastní Daniel Křetínský. Generální ředitelka CNC Libuše Šmuclerová se také vedle ředitele redakcí Economie Vladimíra Piskáčka objevila na letošní oslavě dvacátých narozenin Pokorného advokátní kanceláře.

Křetínského Blesk v tomto roce nabídl premiéru Sobotkovi neobvyklý samostatný online pořad s názvem Ptám se, pane premiére. Žádný jiný mediální dům mu takovou příležitost prezentovat své názory neposkytl.

O přímém sponzoringu ČSSD Bakalou, Tykačem, Křetínským či Romanem nejsou v současné době žádné důkazy, nicméně výše popsané indicie naznačují minimálně blízké vztahy těchto miliardářů s okolím Bohuslava Sobotky.


Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

Miliardáři v politice? Otázka spíš zní, proč až teď

 Andrej Babiš a Tomio Okamura


Politická podpora se navíc dnes nemusí projevovat přímo v peněžním daru, ale může k ní dojít i prostřednictvím nehmotného plnění, které nelze jednoduše vyčíslit, a proto často zůstává utajeno veřejnosti.

Od tohoto druhu „zákulisního“ financování se odlišují čistě miliardářské projekty s jedním dominantním sponzorem, jehož vůli se téměř bezezbytku podřizují. Jde především o hnutí ANO Andreje Babiše, ODA Pavla Sehnala či Realisty Marka Dospivy.

Při pohledu na současnou politickou mapu Česka je zcela legitimní ptát se, zda nám liberální demokracie nezmutovala do - politologové odpustí - jakési verze oligarchické demokracie. Zabránit tomuto trendu měly především nové limity na politické kampaně, které byly nově zakotveny do zákonů. Problém je však v tom, že způsobilé výdaje se počítají jen po dobu horké fáze předvolební kampaně.

BRAND24

Žijeme však v éře permanentní politické komunikace, takže Andreji Babišovi stačí investovat libovolné částky do prezentace svého hnutí (ve svých médiích) po celý rok a pak v krátkém období těsně před volbami dodržet zákonný limit. Nic těžkého. Soutěž v utrácení peněz českých miliardářů na domácí politické scéně tak může vesele pokračovat.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).