Menu Zavřít

Evropské dotace budou směřovat spíše do infrastruktury, řekla Schillerová

22. 5. 2019
Autor: čtk

Maximum z příštího období evropských dotací, které bude v letech 2021 až 2027, by mělo v České republice směřovat do infrastruktury, řekla to ministryně financí za ANO Alena Schillerová. Obcím mnohde chybí i základní infrastruktura jako kanalizace nebo obchvaty. Neznamená to ale podle ní úplné ignorování takzvaných měkkých projektů zaměřených například na vzdělávání nebo inovace.

Podle ministryně je třeba také počkat na výsledky nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. „Počítám, že vyjednávání nového programovacího období na léta 2021 až 2027 začne nejdříve na podzim,“ uvedla Schillerová. Podle ní bude při vyjednávání ministerstvo financí významným hegemonem.

Česko ročně dostává z evropského rozpočtu desítky miliard korun. Podle dřívějších údajů ministerstva financí získala Česká republika z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila. Od roku 2004 do konce loňska z rozpočtu EU dostala zhruba 1,31 bilionu korun, do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun.

Tématem jednání budou také podmínky získávání dotací a systematické nastavení pravidel odrážející skutečné potřeby regionů. Na dnešním setkání s dobrovolnými hasiči například zazněly stížnosti na nelogické nastavení pravidel přidělování dotací. Počet obyvatel Středočeského kraje každoročně roste a v obcích, které se rychle rozvíjejí je problémem chybějící infrastruktura, silnice, školy, kanalizace a podobně.

BRAND24

Čtěte vše o eurovolbách 2019:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět

Čtěte také:

Mistři a Markétka. Eurokomisařka Vestagerová chce do čela Evropské komise

Německo uvažuje o dani na fosilní paliva. Dopadla by i na domácnosti

Zelená ekonomka Johanisová: Musíme se vymanit z diktatury růstu

Evropský projekt čelí největšímu ohrožení od války, říká kandidát na šéfa komise Weber

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).