Menu Zavřít

Průnik do uzavřeného klubu: Bezos chce koupit tým amerického fotbalu

13. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jeff Bezos má v plánu koupit tým amerického fotbalu z ligy NFL, tvrdí zdroje zpravodajského webu televize CBS. Nejbohatší muž světa by mohl cílit na tým ze Seattlu či Washingtonu, tedy měst spojených s Amazonem. Vlastnictví týmu z NFL je v USA hodně prestižní záležitost, některé kluby se dědí po generacích. Kromě vlastního zviditelnění a zvýšené reputace jde i o výnosný byznys. Ve spojitosti s faktem, že každý prodej týmu musí schválit ostatní majitelé, jsou takové obchody stále méně časté.

Bezos má v úmyslu do této elitní společnosti vstoupit a podle informací CBS jsou tomu ostatní majitelé nakloněni, dokonce nejbohatšího člověka na světě podporují a vyzývají jej, aby se k nim přidal. Profitovali by z toho totiž i oni skrze přerozdělování zdrojů.

Zakladatel největšího internetového obchodu na světě nebude mít moc velký výběr, ty nejslavnější a nejpopulárnější týmy z velkých trhů nejsou k mání a Bezos by musel současné majitele ohromit přemrštěnou částkou. Přesto nějaké možnosti má.

Logicky se nabízí tým Seahawks ze Seattlu, tedy z města, kde sídlí Amazon. V loňském roce navíc zemřel dlouholetý majitel týmu Paul Allen, jeden ze zakladatelů Microsoftu. Od té doby spravuje tým Allenův svěřenský fond a jeho prodej je zřejmě jen otázkou času.


Rekordní sportovní obchod. Zakladatel Alibaby kupuje basketbalový tým za 2,35 miliardy dolarů

 Basketbalový tým Brooklyn Nets kupuje čínský miliardář Joe Tsai


Další variantou je tým Redskins z amerického hlavního města. Této možnosti nahrává i fakt, že Bezos má blízko k současnému majiteli Danovi Snyderovi. Prestižní značka pod Snyderem, který se neúspěšně snaží prosadit stavbu nového stadionu, ale v posledních letech upadá a už delší dobu se spekuluje o možném prodeji.

I Washington je navíc spojen s Amazonem, protože v nedalekém Arlingtonu vznikne druhé sídlo společnosti. Bezos vlastní také deník The Washington Post a v hlavním městě USA si před dvěma lety koupil velký dům. Web CBS dále spekuluje o týmu Denver Broncos, který by mohl být v nejbližší době také k mání.

Dosud posledním prodaným týmem NFL byla loni Carolina Panthers, která nového majitele Davida Teppera vyšla na 2,2 miliardy dolarů. Bezos by musel takřka jistě zaplatit ještě více. Hodnotu Seahawks odhaduje časopis Forbes na 2,58 miliardy dolarů, Redskins pak na 3,1 miliardy dolarů. Je ale pravděpodobné, že oba týmy by se prodaly za ještě vyšší částku, zvlášť když o ně usiluje nejbohatší člověk na světě s majetkem ve výši 111 miliard dolarů.

Nejhodnotnějším sportovním týmem jsou Dallas Cowboys, jejichž cenu odhaduje Forbes na pět miliard dolarů. V žebříčku padesáti nejhodnotnějších klubů je jich 26 z NFL. Jen šest celků z této v USA nejsledovanější sportovní ligy se tak do žebříčku nevešlo.

Dále čtěte:

Reklama i nákupy hráčů za bitcoiny: sport se otevírá kryptoměnám

10 nejbohatších sportovců světa

Nike dostala pokutu 12,5 milionu eur. Bránila prodeji dresů velkoklubů

BRAND24

Puma posílila pozici v českém fotbale. Po reprezentaci a Plzni nově obléká Slavii

Stroj na peníze zpomalil. Amazonu poprvé od roku 2017 klesl čistý zisk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).