Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Hypotéka i pro pouhé družstevníky

Máte možnost odkoupit podíl z družstevního bytu? Nevíte, jak by to bylo s jeho…

S Erikem Štefanovičem o digitalizaci, BIM a úspěšných projektech bytových domů

Skupina firem DELTA s hlavním sídlem v rakouském Welsu patří k vedoucím společnostem v…

MBA Management ve zdravotnictví: správná volba pro lékaře i manažery

V oblasti zdravotnických oborů získává titul MBA stále větší význam a často je jedním z…

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz

Co je zdravější? Margaríny mohou škodit, odborníci spíše doporučují máslo

22. září, 09:13 - Jana Nováková
ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
22. září, 09:13

Většina příslušníků starší generace vyrostla na pokrmech připravovaných na másle či sádle, mladší lidé často upřednostňují spíše rostlinné oleje a margaríny. O prospěšnosti i škodlivosti másla či margarínu už toho bylo napsáno i řečeno mnoho. Dá se říci, že jedno či druhé je zdravější?

Zatímco margarín, tedy průmyslově vyráběný tuk, si na chleba mažeme teprve pár desítek let, máslo, tedy výrobek z mléčného tuku, začali lidé vyrábět již před více než dvěma tisíci let. Nejprve jej využívali hlavně v kosmetice a teplé kuchyni, klasický chleba s máslem se pak začal servírovat zhruba v 17. století.

Ponechme teď stranou chuťové preference, které asi většinu lidí nasměrují při možnosti volby mezi margarínem a máslem ke druhému jmenovanému, a podívejme se spolu s odborníky na zdravou výživu na zdravotní benefity i nežádoucí účinky obou tuků.

Průmyslově vyráběný margarín vznikl z nouze ve válečných dobách, kdy byl nedostatek másla. A tak by se, řečeno s trochou nadsázky, měl používat právě jen v nouzi. Anebo raději vůbec. To je alespoň názor specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové.

na objednávku Jeep Wrangler Unlimited
Nafta
Automatická
Motor:
2.2 CRD
Výbava:
Sport
1 115 334 Kč
s DPH
na objednávku Škoda Citigo-e iV
Elektromotor
Automatická
Motor:
61 kW
Výbava:
Style
421 302 Kč
s DPH
na objednávku BMW M4 Coupé
Benzín
Manuální
Motor:
M4 Coupé
Výbava:
M4
1 500 590 Kč
s DPH
na objednávku Hyundai Tucson
Benzín
Manuální
Motor:
1.6 T-GDi 130 kW
Výbava:
TRIKOLOR
6 872 Kč
s DPH
na objednávku Škoda Kodiaq RS
Nafta
Automatická
Motor:
2.0 TDI 176 kW 4x4 DSG
Výbava:
RS
1 103 908 Kč
s DPH
na objednávku Hyundai i30 kombi
Benzín
Manuální
Motor:
1.0 T-GDI 88 kW
Výbava:
Trikolor
4 730 Kč
s DPH
na objednávku Volvo XC90
Nafta
Automatická
Motor:
B5 AWD
Výbava:
Momentum
1 453 405 Kč
s DPH
na objednávku Mazda CX-30
Benzín
Manuální
Motor:
2.0 Skyactiv/90 kW
Výbava:
Skyaktiv-G
557 653 Kč
s DPH
na objednávku Audi Q7
Nafta
Automatická
Motor:
45 TDI quattro 170kW
Výbava:
Q7
22 968 Kč
s DPH
skladem Hyundai Tucson
Benzín
Manuální
Motor:
1.6 GDi 97 kW
Výbava:
TUCSON
444 990 Kč
s DPH
na objednávku Hyundai Santa Fe
Benzín
Automatická
Motor:
2.4 GDI e-CVVT 4x4 AT
Výbava:
Confidence
794 990 Kč
s DPH
na objednávku Volvo XC60
Nafta
Manuální
Motor:
D3
Výbava:
Momentum
984 777 Kč
s DPH

Strach z nasycených tuků je minulost

„Margaríny se doporučovaly v rámci protitukové hysterie postavené na teorii, že nasycené (tedy živočišné) tuky zvyšují riziko nemocí srdce a cév. Měli jsme zapomenout na máslo, sádlo a vejce. Zdravé mělo být mazat si margaríny a smažit na rostlinných olejích,“ zavzpomínala Slimáková pro Euro.cz na dobu před zhruba čtvrt stoletím, kdy se máslo dostalo na pomyslný blacklist nejedné domácnosti. V současnosti je ale vše jinak.


Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba


„Teorie o jednoznačné škodlivosti nasycených tuků (ty obsahuje máslo, pozn.red.) nebyla ani po třiceti letech intenzivního studia potvrzena. Zjistilo se naopak, že v margarínech obsažené tuky jsou nejškodlivějším tukem vůbec,“ dodala Slimáková. Nutno však dodat, že současné margaríny nejsou pro zdraví tak škodlivé jako ty, které se vyráběly v minulosti a obsahovaly částečně ztužené tuky, v nichž byly zdraví škodlivé transmastné kyseliny. „Ani tak není žádný důvod je jíst. Jsou to stále vysoce průmyslově upravované potraviny,“ uzavřela expertka na výživu a stravování.

Souhlasí s ní i odborník na tutéž oblast Jiří Hotzký, který margaríny považuje za napodobeninu a slabou náhražku másla. Některé z nich jsou podle něho přímo zdraví nebezpečné.

Margaríny neprospívají srdci ani cévám

„Hlavní problém u části margarínů spočívá v tom, že obsahují příliš transmastných kyselin, které způsobují celou řadu zdravotních problémů, včetně cévních a srdečních,“ uvedl pro Euro.cz s tím, že na rozdíl od řady jiných evropských států, které již obsah těchto škodlivých látek v potravě omezují, česká vláda je vůči podobným snahám nepochopitelně hluchá.

Výrobci podle Hotzkého navíc uvádějí, že ke snížení obsahu cholesterolů pomohou v margarínech přídavkem fytosterolů a tvrdí, že je to ku zdraví konzumentů. „Je to klamavá informace. Je naopak prokázáno, že ačkoliv se tyto látky skutečně podílí na snížení cholesterolu, zároveň zvyšují úmrtnost,“ uzavřel expert.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka


To Hana Málková, odbornice na kvalitu a bezpečnost potravin ze společnosti STOB, je vůči margarínům shovívavější. „Pokud budete vybírat kvalitní výrobky, můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují. Jejich obsah se bohužel na obale uvádět nesmí, ale věnujte pozornost složení a vyhněte se výrobkům, kde byste našli ve výčtu částečně ztužený tuk. Ale dnes už na něj v margarínech opravdu nenarazíte,“ říká Málková. Ta je mírnější, i co se týče procesu vzniku margarínů.

Margarín není umělá hmota

„Výroba margarínů je založena na fyzikálních procesech (podobně jako výroba másla), výchozími surovinami jsou tuky a oleje a nejedná se tedy o nějakou umělou hmotu, jak je často prezentováno. Dále se přidává voda, emulgátory a případně další přídavky. Pokud jsou použity kvalitní vstupní suroviny a nepřidávají se do výrobků nějaké zbytečnosti, tak na tom nevidím nic škodlivého,“ uvedla Málková pro Euro.cz.


Proteinová revoluce? Finové vyrobili jídlo, které využívá solární energii a oxid uhličitý


Dodává, že margarín, pokud vybereme správný, je na tom v porovnání s máslem lépe co se týče vyššího podílu zdraví prospěšných a protizánětlivých omega 3 mastných kyselin. Některé margaríny jich prý obsahují hodně, zatímco v másle je jejich množství minimální. U některých margarínů je ale obsah nízký a významně převažují prozánětlivé kyseliny omega 6. Podle Málkové je tak v případě, že se člověk rozhodne pro margarín, dobré nenakupovat podle ceny, ale kvality, tedy složení uvedeného na obalu.

Máslo pro dobrou imunitu

Pro volbu másla hovoří přítomnost konjugované kyseliny linolové, která je zdraví prospěšná – má příznivý vliv na imunitu, prevenci proti zánětu či podporu hubnutí a obsahuje také vitamín K2, který je důležitý pro správné nasměrování vápníku v lidském těle a užitečný pro prevenci osteoporózy.

Podle Hotzkého jsou také důležité mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které máslo obsahuje. „Ač jsou rychlým zdrojem energie a nikde se v těle neukládají, tak jsou zároveň obranou proti bakteriím a virům,“ uvedl. Naopak proti máslu hovoří hlavně fakt, že ve srovnání s margarínem má zhruba o třetinu více kalorií a asi o čtvrtinu více tuku.

Ať už tedy člověk tíhne k máslu nebo margarínu, měl by dbát především na kvalitu a co nejnižší konzumaci průmyslově vyráběných potravin a hlavně pestrost jídelníčku. A to nejen, co se týče těchto dvou odvěkých rivalů, ale stravování celkově.

Dále čtěte:

Hlídáte si cholesterol? Možná zbytečně. Škodit mohou spíše léky, které ho snižují

Změna na etiketách: z řeckého jogurtu bude koncentrovaný mléčný výrobek

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy


Čtěte také

 První poslední Petra Weikerta

Slabé místo bezchybné vlády

Za bezmála šest let, po které hnutí ANO vede ministerstvo dopravy, nedokázal žádný z jeho…

před 1 hodinou

Události  Zákaz vstupu, ilustrační foto

Lepší než Švédsko. Česko dobře chrání soukromí svých obyvatel

Česká republika se umístila na třetím místě ve srovnání právní ochrany soukromí obyvatel,…

před 1 hodinou

 Nové programy pomohou jak kvalifikovaným odborníkům z mimounijních zemí, tak českým firmám, které hledají zaměstnance

Nové programy zjednodušily nábor pracovníků v zahraničí. Proces se zrychlí a zefektivní

Nedostatek pracovních sil v Česku pomohou firmám řešit tři nové programy zaměřené jak na…

před 2 hodinami

 S dodávkami pro indické železnice uspěly české firmy ZKL nebo Bonatrans

Na indický trh se vrací Jawa, Škoda Auto chystá expanzi

České značky pokračují v expanzi na indický trh. Návrat slaví motocykly značky Jawa,…

před 5 hodinami

Kryptoměny  Palubní deska v autě - ilustrační foto

BMW či Ford zakomponují do svých aut blockchainový systém. Bude platit mýto i parkovné

Pět velkých světových automobilek společně pracuje na blockchainovém identifikačním a…

před 5 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 12 | Průměrné hodnocení: 3.58

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Fotky a obrázky z internetu: kdy je možné je použít?
Máte volné peníze? A chcete, aby jich bylo víc?
V jakých velkých obchodech můžete zaplatit stravenkou?
Za týden nás čeká svátek
Senioři a moderní technologie - nepřátelé či kamarádi?
Auta
Seznam kandidátů na Auto roku 2020 obsahuje dvě Škody,…
Tempomat Hyundai se přizpůsobí vašemu stylu jízdy. Ale jen pokud nejezdíte moc agresivně
Pokuty za pašování migrantů mohou přijít i po šesti letech
Kvíz: Poznáte auto na fotografii?
Český úspěch při International DAF Driver Challenge 2019
Hry pro příležitostné hráče