Menu Zavřít

Jak cestovat letadlem s dětmi? I mimina musí mít svou letenku

25. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Cestování s dětmi letadlem na dovolenou i za jiným účelem je v dnešní době běžným a mnohými rodiči upřednostňovaným způsobem dopravy. Dítě (zejména malé) však v letadle vyžaduje zvláštní péči - takovou, aby byl let klidný nejen pro rodiče i dítě, ale i pro ostatní cestující. Na co vše je třeba se připravit?

Prvním pravidlem je výběr destinace, kam s dítětem poletíte. To se samozřejmě týká letů, kde máte na výběr, jako právě v případě dovolené. Proto pokud jsou vaše děti ještě hodně malé, tak nevybírejte příliš vzdálené destinace, kam se létá více hodin a mnohdy je třeba i přestupovat na jiný let. To vše může potenciální problémy létání s dětmi zvýšit.

Zapamatujte si: S malým dítětem by se mělo létat pouze přímou linkou a samotná doba doba letu by neměla být delší než čtyři hodiny.

Letenky a cestovní doklady

Každý, kdo letí letadlem, musí mít vlastní letenku, a to platí i pro děti a mimina. Údaje o dítěti je nutné zadat do rezervačního systému letecké společnosti už při koupi letenky.

Důležité je vědět, že při přepravě letadlem se děti rozdělují na novorozence, anglicky infants (do 2 dvou let věku) a děti (od dvou do 12 let).

Novorozenci standardně cestují bez nároku na vlastní sedadlo, děti vlastní sedačku mít musejí.

Mnoho lidí má zafixováno, že děti do dvou let létají zdarma. Není to však pravidlem, vždy to záleží na konkrétní letecké společnosti nebo její případné promoakci.

Zapamatujte si: I když dítě do dvou let poletí zadarmo, musí mít vlastní letenku. Myslete rovněž na to, že dítě potřebuje vlastní cestovní doklad, tedy cestovní pas nebo občanský průkaz, jde-li o cestu v rámci schengenského prostoru.

NAŠE RADA: Cestovní pas pro děti: kde ho vyřídíte a co vzít s sebou?

I dítě mladší 15 let může mít občanku. Kde a jak o ni zažádat?


Cena letenky pro dítě

Při nákupu letenky budete zadávat věk dítěte a podle toho systém dopravce rozhodne jak o ceně letenky, tak o tom, jestli dítě bude sedět na vlastní sedačce, nebo u rodiče na klíně.

Jak jsme již uvedli, děti do dvou let standardně sedí na klíně rodičů či doprovázející osoby. I jim ale můžete koupit vlastní sedačku. Pokud se pro to rozhodnete, kontaktujte přímo leteckou společnost, která vám vše potřebné pomůže zařídit.

Rozmyslete se také, zda chcete, aby dítě sedělo přímo na sedačce, nebo letělo v certifikované autosedačce. I to je možné zařídit právě přes leteckou společnost.

Děti do dvou let, které cestují na klíně rodiče, mají u některých leteckých společností cestu zcela zdarma, ale obecně spíše platí, že za jejich letenku zaplatíte 10 procent z ceny plného tarifu.

Letenka pro dítě od dvou do 12 let, které má svoje sedadlo, stojí se slevou v průměru kolem 75 procent ceny plného tarifu.


TIP: Výpočet dovolené – kalkulačka nároku na dovolenou 2019


Let dítěte bez rodičů

Běžnou praxí bývá, že starší dítě (do 12ti let) cestuje letadlem bez rodičů, například s prarodiči, příbuznými nebo i zcela samostatně. Pokud tedy dítě cestuje bez svých rodičů, musí mít u sebe rodičovský písemný souhlas. Některé země takový doklad přímo vyžadují, jiné nikoli.

Informaci, jak je to právě ve vaší cílové zemi, získáte na webových stránkách českého ministerstva zahraničí nebo na velvyslanectví daného státu v České republice.

Zapamatujte si: Pro bezproblémové cestování dítěte letadlem bez rodičů je vždy výhodné, když si necháte vystavit písemný souhlas rodiče či zákonného zástupce dítěte. Dokument by měl obsahovat jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu dítěte. Stejné údaje je potřeba uvést i u osoby, která dítě na cestě doprovází. Dále uveďte destinaci a termín cesty. Dokument podepisuje zákonný zástupce dítěte, podpis je nutné úředně ověřit. Doporučuje se mít dokument sebou ve dvou jazykových verzích (česky a anglicky).

Pobyt s dítětem na letišti

Většina letišť v turisticky frekventovaných destinacích je pro cestující s dětmi dobře vybavena. Například na Letišti Václava Havla Praha najdou cestující nově rekonstruované místnosti pro rodiče s dětmi. Dále letiště nabízí desítky přebalovacích pultů, které jsou k dispozici na dámských i pánských toaletách.

Pražské letiště také poskytuje k zapůjčení dětské kočárky pro cestu s dítětem až ke vstupu do letadla. Kočárek si můžete bezplatně půjčit a u letadla zase odevzdat.

Pokud se chystáte na bezpečnostní kontrolu s vlastním kočárkem, můžete na Terminálu 2 ruzyňského letiště využít speciální přednostní průchod. Ušetříte si tím čas a absolvování bezpečnostní kontroly bude pro vás i vaše dítě pohodlnější.

Dětská strava na palubě

Spoustu otázek vyvolává dětská strava na palubě letadla. Pro malé dítě si můžete vzít do letadla tolik jídla a pití, kolik budete během cesty potřebovat.

Tekutou stravu je ale nutné mít v uzavíratelných nádobách o objemu maximálně do 100 ml. Při dodatečné bezpečnostní kontrole potom bude tekutý obsah prověřován na nezávadnost.

Na dětskou stravu je také nutné upozornit bezpečnostního pracovníka a předložit ji ke kontrole zvlášť.


Přečtěte si: Jak získat odškodné za zpožděný let


Dítě v letadle

Pokud je s dítětem nezbytný dálkový let, požádejte o sedačku v první řadě. Zde je totiž dost prostoru pro malou postýlku, do které dítě můžete uložit. Tu lze u některých aerolinek rezervovat zdarma při koupi letenky, nejpozději však 24 hodin před odletem.

V letadlech na krátké vzdálenosti je ale první řada zpravidla vyhrazena pro cestující business třídy, proto se u své aerolinky informujte na další možnosti.

Létat s dítětem v noci může být také výhodné. Děti jsou zvyklé potmě spát a cesta ve spánku jim rychle uteče. Posazením malé ratolesti v letadle k okénku také nic nepokazíte. Let s výhledem je pro dítě zajímavější. Navíc potomka budete mít neustále pod kontrolou a nebude moci bez vašeho vědomí nikam utéct.

BRAND24

Čtěte také:

Pojistné desatero před cestou do zahraničí

K vykázání z letadla stačí málo, třeba příliš mnoho dětí na palubě

22 dalších otázek o cestování letadlem. Opravdu nemám po přistání tleskat?

Ztratilo se vám zavazadlo? Aerolinky musí vyplatit odškodné až 35 tisíc korun

Nový cestovní pas pořídíte do 24 hodin

Co dělat, když v zahraničí ztratíte cestovní pas, občanku nebo řidičský průkaz?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).