Menu Zavřít

Zemědělský fond si stojí za proplacením dotací Agrofertu. Střet zájmů se na něj prý nevztahuje

5. 12. 2019
Autor: Mladá fronta

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) si stojí za rozhodnutím proplatit Agrofertu dotace od předloňského února do loňského srpna. Paragraf o střetu zájmů se na fond nevztahuje, protože neproplácí peníze z kohezních fondů, uvedl vedoucí kanceláře generálního ředitele fondu Filip Sova.

Dnes ráno ohlásil pražský radní Adam Zábranský (Piráti), že závěrečná zprávy auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzývá Česko, aby provedlo hloubkovou kontrolu všech dotací vyplacených ze dvou prověřovaných programů po 9. únoru 2017. Tehdy nabyl účinnosti zákon o střetu zájmů přezdívaný „lex Babiš“.

Fond na konci listopadu uvedl, že začne proplácet dotace schválené Agrofertu právě za období mezi únorem 2017, kdy jej Babiš vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Jde o dva projekty, za které fond vyplatí dotaci v celkové výši 51,2 milionu korun. Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací a nemůže je neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu. Dotace schválené od loňského srpna fond zatím nadále proplácet nebude.

Čtěte komentář k tématu:

Blbej tejden, ale Babišistán přežije

Pavel Páral

Dále čtěte:

Babišův střet zájmů: Piráti chtějí postup k auditu koordinovat s ostatními stranami

Žádný střet zájmů. Zemědělský fond stojí v případě dotací pro Agrofert za Babišem

EBF24

Konec beztrestnosti. Stát začíná přísněji postihovat chyby zemědělců

Přežil by Agrofert bez státu? Výrobci biopaliv a lesnické firmy jsou na veřejných zakázkách závislé

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).