Menu Zavřít

Na zdraví! Nová studie odmítá prospěšnost alkoholu, část vědců ji kritizuje

30. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Lékaři a vědci polemizují s posledním výzkumem, podle kterého je i konzumace jednoho piva nebo skleničky vína denně škodlivá. Někteří odborníci tvrdí, že hranice zdraví prospěšného pití alkoholických nápojů se nedá určit. Je individuální.

Polemiku vyvolal výsledek studie publikované v prestižním časopisu The Lancet. Naboural tak dosavadní představy o tom, jaké množství vypitého alkoholu lze ještě považovat za zdravé, respektive neškodné. Například ve Spojených státech se považuje za bezpečné zkonzumovat dva alkoholické nápoje denně.

Vědci v časopise The Lancet ale uvedli, že množství alkoholu přesahující 100 gramů čistého alkoholu (odpovídá to asi 5 až 7 alkoholickým nápojům) týdně už má dopady na lidské zdraví.

„Po celá léta platila představa, že existuje jisté množství alkoholu, jehož konzumace vede k lepším zdravotním výsledkům oproti úplné abstinenci,“ řekl jeden z autorů studie, profesor psychiatrie Daniel Blazer. Podle něj je třeba tento koncept, který podporují i výrobci alkoholických nápojů, přehodnotit. Studie analyzovala zdravotní výsledky 600 tisíc lidí v 19 zemích na základě předchozích 83 různých studií.


Jaká jsou nejdražší piva na světě:

Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?


Portál Vox k tomu připomenul, že už v roce 1988 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny při Světové zdravotnické organizaci dala alkohol na seznam karcinogenních látek do skupiny jedna.

Problém „zdravého pití“ alkoholu nastává v metodologické rovině. Studie často porovnávají lidi, kteří alkohol pijí, s těmi, kteří ho nepijí. Abstinenti ale bývají často lidé, kteří přestali kvůli alkoholismu nebo měli jiné zdravotní komplikace, například rakovinu. Porovnávat by se měli spíše lidé, kteří pijí málo s těmi, kteří pijí hodně.

O kolik let si pijáci zkrátí život?

Poslední studie došla k závěru, že lidé, kteří vypijí 7 až 14 skleniček alkoholu týdně, si zkrátí život v průměru o šest měsíců, ti kteří pijí 14 až 24 nápojů týdně, si pobyt na Zemi zkrátí až o dva roky a ti, co pijí více než 24 drinků týdně, zemřou o čtyři až pět let dříve, než ti, kteří se vejdou do hodnoty 0 až 100 gramů čistého alkoholu za týden.

„Konzumace alkoholu přesahující hranici 100 gramů týdně je spojená s kratší délkou života,“ zdůraznila expertka na biostatistiku Angela Woodová z univerzity v Cambridge, jež se na studii podílela.

Další faktory: Stravování, kouření, pohyb

Problém ale může nastat v tom, že lidé, kteří pijí v nadměrném množství alkohol, mohou pocházet z nižší sociální vrstvy, ve které se více kouří a jí se nezdravé jídlo. Proto je třeba vzít do úvahy i životní styl lidí, kteří pijí alkohol. To ale není případ poslední studie.

„Moje největší námitka ke studii je v tom, že nebere v potaz mnoho proměnných. Nemůžete ignorovat problematiku stravování, cvičení a další faktory, jež souvisejí s nemocemi a mírou úmrtnosti,“ kritizuje výsledky studie profesor pediatrie Aaron Caroll, autor knihy o stravování The Bad Food Bible. Ta vyvrací některé mýty o nezdravých potravinách. Ignorování těchto faktorů může vést k mylným závěrům ohledně škodlivosti alkoholu.

Je to individuální

Caroll nechce zpochybňovat škodlivost alkoholu, podle něj ale existuje v populaci „šedá zóna“, u které není možné kvantifikovat, jaké množství alkoholu je pro dané jedince už příliš. „Je to velmi individuální a ovlivňuje to mnoho dalších faktorů v životě každého člověka,“ zdůraznil.

Také docent medicíny Vinay Prasad, jenž se specializuje na léčbu leukémie v oregonském Portlandu, namítá, že je třeba při pití alkoholu používat zdravý rozum. Lidé by neměli nekriticky věřit doporučením, kolik vypitých skleniček je ještě v normě a kolik už ne. To uznává i jeden z autorů studie Blazer. Pokud by se lidé slepě řídili všemi doporučeními lékařů, žili by nenaplněné životy.

Konzumenti alkoholu by každopádně neměli zapomínat na fakt, že alkohol patří do hlavní skupiny karcinogenů, řekl v rámci diskuze o pití alkoholu adiktolog a psychiatr John Kelly z lékařské fakulty Harvardovy univerzity.

EBF24

Související články:

Místo sladu řasy a ústřice: Japonsko po 110 letech mění definici piva

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin

Je pivo poživatelné? Není, rozhodl po letech německý soud

Majitel minipivovaru Kněžínek: Už mě nebavilo kupovat si pivo

 František Kněžínek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).