Menu Zavřít

Více odpadků do Malešic. Pražské služby chtějí navýšit kapacitu spalovny

18. 7. 2019
Autor: Archiv MF

Správně se jim má říkat zařízení na energetické využití odpadu neboli ZEVO, mezi lidmi jsou však známé hlavně pod stručnějším názvem spalovny. V Česku jsou nyní v provozu celkem čtyři. Největší z nich se nachází v Praze-Malešicích a bude se dále rozšiřovat. Podnik Pražské služby plánuje navýšit kapacitu z 330 na 394 tisíc tun spáleného odpadu ročně.

Příslušné oznámení podnik vlastněný městem Prahou předal Ministerstvu životního prostředí, které posoudí dopad záměru na ovzduší a obyvatele (tzv. řízení EIA). Podle dokumentace k záměru mají navzdory vyššímu objemu spalování klesnout emise oxidu uhelnatého, oxidů dusíky i dalších škodlivých látek do ovzduší. Více spáleného odpadu naopak přinese nárůst objemu vyrobeného tepla (o pětinu na 1,09 milionu gigajoulů) a elektrické energie.

Snížení emisí bude možné díky modernizaci ZEVO Malešice za 2,8 miliardy korun, která již probíhá. Během let 2018 až 2022 zde Pražské služby postupně vymění všechny čtyři kotle i technologie čištění spalin. Staré kotle jsou totiž po více než dvaceti letech provozu na konci své životnosti. Vzhledem k nákladnosti projektu se budou muset Pražské služby zadlužit. Půjčí si nejméné 1,1 miliardy korun od ČSOB a dalších 500 milionů korun by měla vynést emise dluhopisů.

Třídíte odpad?

Ani po navýšení kapacity však neskončí v kotlích malešické spalovny veškerý odpad vyprodukovaný na území hlavního města Prahy. Komunálního odpadu se v Praze vyprodukuje okolo 700 tisíc tun, přičemž jen necelou pětinu se daří materiálově využít. Podle informací v oznámení pro řízení EIA plánují Pražské služby skončit s ukládáním odpadu na skládku v Ďáblicích, a to ke konci roku 2026.

Všudypřítomné plasty: lidé týdně zkonzumují 5 gramů plastů

EBF24

Infografika: Všechny emise světa

Dále čtěte:

Lidé ročně snědí nejméně 50 tisíc plastových částic. Mikroplasty jsou ve vzduchu, půdě i v oceánech

Recyklace Krušných hor. Němci mají miliony i pro české firmy

Molekuly svobody: tak Trumpova vláda propaguje americký zemní plyn

Revoluce u pumpy: ropný gigant Shell věří elektromobilům

Žádný scénář není dost černý: civilizace do roku 2050 zkolabuje, tvrdí think tank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).