Menu Zavřít

Temná vize: civilizace nepřežije rok 2050

22. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Třetina planety přeměněná v poušť, masová migrace, jaderná válka. Australský think tank varuje před důsledky globálního oteplování. K apokalyptickému scénáři by podle něj mělo dojít kolem roku 2050.

Spolky na ochranu životního prostředí pravidelně přicházejí s černými scénáři budoucnosti, které mají společnost vytrhnout z letargie a přimět politiky ke konkrétním krokům na záchranu planety.

Podle australského think tanku Breakthrough jsou však takové scénáře ještě velmi opatrné. Za příklad dává klimatický model Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), podle kterého oteplení planety o dva stupně Celsia ohrozí životy stovek milionů lidí. Podle členů melbournské organizace bude ještě mnohem hůř.

Může globální oteplování způsobit kolaps civilizace?

Autoři studie tvrdí, že pokud politici budou ignorovat apely vědců a nepřistoupí k „dekarbonizaci ekonomiky“, oteplí se planeta do roku 2050 o tři stupně Celsia. Následky tak velkého teplotního růstu budou podle nich katastrofální. Vinou tání ledových příkrovů nastanou obrovské záplavy. Velkou část amazonského pralesa zničí sucho, a tím nastanou ještě větší horka s horšími důsledky.

Podle analýzy bude na 35 procentech pevniny více než dvacet dní v roce horko za hranicí podmínek k životu, což přímo pocítí 55 procent lidské populace. Mnohem častější budou záplavy, sucho a rozsáhlé požáry. Třetina pevniny se pak promění v poušť.


Jako Atlantis. Proč se topí velkoměsta?


V tropických oblastech se prakticky zhroutí celé zemědělství a z miliardy lidí se stanou uprchlíci. Jejich masivní migrace se ve spojitosti se zmenšováním pobřeží a nedostatkem vody a potravin postará o krize jednotlivých států. Nastanou ozbrojené konflikty o zdroje, které mohou vyústit v jadernou válku. Podle australských analytiků nastane „naprostý chaos a konec civilizace tak, jak ji známe.“

BRAND24

Jak apokalyptickému scénáři zabránit? Podle autorů studie má lidstvo zhruba deset let na to, aby světové hospodářství přešlo na systém s nulovými emisemi uhlíku. Použít u toho bude třeba nátlaku odpovídajícího mobilizaci v době druhé světové války.

Dále čtěte:

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

V prach se obrátíš. Startovní čárou pro řešení sucha je záchrana půdy

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Až zmizí voda. Česko má za sebou už pět suchých let

Mělká moře pohlcují obrovské množství CO2. Člověk i měnící se klima je ohrožují

Skrytá hrozba: tání ledovců může uvolnit radioaktivní částice z atomových testů a havárií

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).