Menu Zavřít

Utajené Lety

8. 8. 2017
Autor: Redakce

Zpráva o odkupu vepřína v Letech u Písku má sice dvacet let zpoždění, přesto nese jeden velmi aktuální znak. Vláda totiž dělá velkou chybu, když se rozhodla tajit dohodnutou cenu, jakkoliv je správné, že od zemědělské firmy areál spojený s tragickou historií Romů odkoupí.

Je to jen pár dní, co podpisem prezidenta skončila tahanice o podobu zákona o registru smluv. Oproti původní verzi začne nyní platit řada výjimek, například pro firmy s majoritní účastí kraje, některé zbrojařské firmy, některé státní podniky či veřejnoprávní média. Pro současnou situaci v Česku je to příznačné. Zákonodárci podobou tohoto zákona dávají veřejnosti najevo, že jí není nic do toho, jak a s kým stát obchoduje.

Stejně přistoupila vláda k problému Letů. Je proto důležité si uvědomit, že jakákoliv touha stát ve stínu a nebýt transparentní s sebou nese nepříjemné otázky. Logicky pak vláda dělá chybu, když tenhle opar nechá vznášet se nad tak delikátní a pro genetický kód Česka důležitou věcí, jako je vyrovnání se s romským holokaustem.


Připomeňte si, jak si Miloš Zeman v souvislosti s táborem protiřečil:

Aktivisté usvědčili Zemana z další lži. Tentokrát o táboře v Letech

 To je jistě jenom nějaká shoda náhod, a nikoli vzkaz Milošovi.


Samozřejmě, že by se našla skupina lidí, která by tvrdila, že vláda platí moc a k čemu že to celé je. Jenže je právě velkou odvahou se těmto lidem postavit. Tajením si vláda dělá jen alibi a konfrontaci se stejně nevyhne. Navíc jde o veřejné peníze vydané ze státního rozpočtu a vláda dříve nebo později bude muset částku zveřejnit, pokud o to někdo požádá zákonnou cestou. Abychom byli spravedliví, částku si přála utajit zemědělská firma AGPI, stát na to ale ochotně přistoupil.

EBF24

Kauza je příznačná současnému Česku ještě v jedné věci. Všichni tak nějak počítají s tím, že v tomto případě jde o peníze a kolem nich se vlastně dvacet let pořád lavírovalo. Pravda je ovšem ta, že částka, ať už to bude 500 milionů nebo 2 miliardy, je v tomto případě druhořadá. Důležité je, aby stát dokázal hojit staré rány a díky tomu nemoc, kterou je společnost stále více nakažena, nemohla bujet. Všichni víme, o co jde.

Přečtěte si další komentáře autora:

West is the best

Lidovecká panika

Kdo kope za mýto

Chvilka pro klima

My, cyničtí a zrádní

Paroubkovo přicházení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).